Fragment

Gaan nieuwe lobbyregels helpen in strijd tegen belangenverstrengeling? 'Integriteit zit niet in regeltjes'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gaan nieuwe lobbyregels helpen in strijd tegen belangenverstrengeling? 'Integriteit zit niet in regeltjes'

Na de overstap van oud-minister van Infrastructuur en Waterstap, Cora van Nieuwenhuizen, naar het bedrijfsleven, laaide de discussie over belangenverstrengeling weer op. Naar aanleiding van die discussie heeft demissionair minister Ollongren besloten dat er strengere regels komen voor (oud-)bewindspersonen die de overstap willen maken naar een nieuwe baan.

Zo mogen deze (oud-)bewindslieden bijvoorbeeld niet lobbyen op het terrein waar zij bestuurlijk actief waren. De Kamerpas moet worden ingeleverd en zij mogen niet als ambtenaar in dienst treden bij hun voormalige ministerie.

'Stel een strikt lobbyregister in'

Caelesta Braun, hoogleraar bestuurskunde en burgermaatschappij, vraagt zich af of de nieuwe regels echt iets gaan betekenen zodat oneigenlijke lobbyinvloed wordt beperkt. ''Het ligt heel erg aan de uitwerking van de plannen die er nu liggen of deze regels echt iets gaan betekenen. Als je nou kijkt naar een land zoals Canada, waar de regels veel strenger zijn, dan zie je dat het echt werkt. Zij hebben een strikt lobbyregister waarbij er maandelijks een rapportageplicht is. Dat zou nou echt helpen'', zegt Braun in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

'Integriteit zit niet in regeltjes'

Bernard Wientjes, oud-voorzitter van VNO-NCW en huidig voorzitter van VNCI, is minder stellig wat betreft de lobbyregels. ''Alle oud-ministers die ik ken blijven binnen de grenzen van integriteit. Integriteit zit niet in regeltjes, maar in de persoon. Als je zo zou doorredeneren, dan zou een oud-minister niks meer kunnen. Dan zou je hem op vakantie moeten sturen.''

Video niet beschikbaar