Fragment

Zijn er grenzen aan wat Nederland kan leveren aan Oekraïne? 'Ik zie er geen F16's vliegen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zijn er grenzen aan wat Nederland kan leveren aan Oekraïne? 'Ik zie er geen F16's vliegen'

Hoe ver gaat de steun voor het sturen van wapens naar Oekraïne? Nu duidelijk is geworden dat veel Westerse landen veel extra zware wapens naar het land gaan sturen, is in Nederland praten over het sturen van F16's ook geen taboe meer. De gasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 hebben daar een hard hoofd in.

"Ik denk niet dat er F16's gaan vliegen boven Oekraïne," zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Het duurt jaren voordat je als piloot zo'n kist op oorlogsniveau kan besturen en er moet politieke wil zijn." Daarover zijn de andere gasten aan tafel, Europarlementariër voor de VVD Bart Groothuis en voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging Niels van Woensel, het eens. Maar: "Vorig jaar hadden we het nog over het leveren van beschermende kleding en nu over tanks. Ik sluit ergens ook niks meer uit," aldus Van Woensel.

Wapenproductie

De Kruif denkt dat de oorlog in een beslissende fase zit. "Beide partijen leggen nu het laatste op tafel van wat ze nog hebben. Het maken van wapens is anders dan vroeger. Het duurt veel langer dus op een gegeven moment is het gewoon op." Groothuis maakt zich daar zorgen over. "De wapenproductie van Europa moet veel beter worden georganiseerd, maar er is geen urgentie voor in de politiek." De Europarlementariër vreest dat in de productie van wapens Rusland Europa alsnog voorbijgaat.

Daarnaast bestaat ook de vrees dat Nederland zich door het sturen van wapens zichzelf niet meer kan verdedigen. "Vijf jaar geleden werd al gezegd dat Nederland zich niet meer zou kunnen verdedigen als er oorlog zou uitbreken. In dat opzicht is er niks veranderd," aldus De Kruif.

Video niet beschikbaar