Fragment

'Er is een structureel probleem in Nederland met de asielopvang'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Er is een structureel probleem in Nederland met de asielopvang'

Asielzoekers die op stretchers of zelfs op stoelen moeten slapen; de asielopvang in Nederland is overvol. Het aanmeldcentrum Ter Apel kan niet meer gasten ontvangen en daarom is de overheid in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) naarstig op zoek naar nieuwe plekken in het land, maar dat levert verzet op. Hadden we de toenamestroom niet kunnen zien aankomen? Verschillende burgemeesters waaronder die van Ter Apel voelen zich niet gehoord door zowel de overheid als het COA niet. Wat is hier aan de hand?

''In Nederland is er een structureel probleem met de asielopvang'', zegt Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Volgens Wienen heeft het probleem alles te maken met geld. ''Er is altijd sprake van een golfbeweging bij asielopvang en daar zit een financiering achter. Zodra er meer asielzoekers binnenkomen, dan krijgt het COA meer geld. Maar zodra de instroom afneemt, dan worden die middelen weer afgenomen.''

Maatschappelijk onrust

Wat dat betreft zou de overheid er beter aan doen om ''een buffer op te bouwen. Dit is bovendien goedkoper.'' Bijkomend voordeel is dat een dergelijke buffer maatschappelijke onrust wegneemt en discussie voorkomt als gemeenten weer worden opgeroepen om opvangplekken te regelen, denkt Wienen.