Fragment

Is de Westerscheldetunnel binnenkort tolvrij? 'Misschien snel witte rook'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Is de Westerscheldetunnel binnenkort tolvrij? 'Misschien snel witte rook'

Volgens Harry van der Maas, gedeputeerde in Zeeland en nummer 6 op de lijst van de SGP voor de landelijke verkiezingen, lopen de onderhandelingen om de Westerscheldetunnel tolvrij te maken nog volop. "Misschien is er binnenkort wel witte rook en wordt het eerder afgeschaft", aldus Van der Maas in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maar voordat het zover is, moet de beslissing om de tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen tolvrij te maken, nog definitief worden gemaakt. Half juni sloot het nieuwe provinciebestuur een coalitieakkoord. De Zeeuwse krant PZC schreef daarover eerder: daarin is slechts één zinnetje aan de tunnel gewijd en die luidt 'We werken aan een tolvrije Westerscheldetunnel'. Een definitieve beslissing - laat staan een datum - is nog altijd niet vastgesteld. En dat terwijl met name de bewoners van Zeeuws-Vlaanderen afhankelijk zijn van de tunnel voor hun werk en om onderwijs te volgen.

7 euro

"Mensen moeten betalen om mij te komen bezoeken", zegt Christine Govaert, Provinciale Statenlid in Zeeland namens de BBB. Govaert woont in een klein dorpje in Zeeuws-Vlaanderen. "Het gaat om 7 euro, heen en terug. Het moet gewoon gebeuren dat de tunnel tolvrij wordt. Punt."

Van der Maas is het eens met Govaert, maar legt uit dat het niet eenvoudig is. "Alle lichten staan op groen, maar nog niet alles is geregeld. Vanuit het ministerie hebben we 147 miljoen euro gekregen om de tunnel eerder tolvrij te maken. Dat betekent dat de datum vervroegd is van 1 januari 2030 naar 1 januari 2023, maar over de periode na 2030 lopen nog onderhandelingen." Die onderhandelingen zijn bemoeilijkt omdat het kabinet is gevallen, maar Van der Maas heeft hoop. "De beslissing valt niet in maanden, maar in weken."

De officiële reactie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat luidt:

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Zeeland zijn in gesprek over het zo goed mogelijk voldoen aan de wens om de Westerscheldetunnel vervroegd tolvrij te maken. Doel van de gesprekken is om te komen tot goede afspraken over het tolvrij maken van de tunnel. Omdat deze gesprekken nog niet zijn afgerond en de afspraken nog niet rond zijn, kunnen we daar inhoudelijk op dit moment nog niet op inhoudelijk op ingaan. We hopen op afzienbare termijn de gesprekken af te ronden.

Video niet beschikbaar