Fragment

De georganiseerde misdaad is oppermachtig in Nederland: 'Gemeenten staan met hun rug tegen de muur'

  1. Fragmentenchevron right
  2. De georganiseerde misdaad is oppermachtig in Nederland: 'Gemeenten staan met hun rug tegen de muur'

Criminelen lijken het voor het zeggen te hebben in Nederland. Daarvoor waarschuwen verschillende gemeenten, waaronder Deventer. De personeelstekorten bij politie en justitie zijn zo hoog dat criminelen vaak 'gewoon' maar weer vrij worden gelaten.

"Er wordt heel hard gewerkt om de tekorten op te vangen, maar je hebt niet van de een op de andere dag een goed opgeleide agent," zegt Tweede Kamerlid van het CDA Anne Kuik in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Maar het tekort aan politieagenten is niet het enige waarmee het rechtssysteem worstelt. Ook het aantal officieren van Justitie is schrikbarend laag. "Die mensen werken ontzettend hard, maar wat je ziet is dat ze het simpelweg niet aan kunnen. Die criminelen worden dus weer gewoon vrij gelaten en als gemeente sta je dan met je rug tegen de muur," zegt burgemeester van Deventer, Ron König.

Wat König ergert is dat er nauwelijks sprake is van samenwerking tussen de verschillende instanties. "Normaal gesproken werken politie, justitie, gemeenten maar ook de FIOD samen om criminelen te pakken. Die structuur ontbreekt nu helemaal." König erkent dat de politie hard zijn best doet, maar ziet grote tekortkomingen naar gemeenten toe. "Je staat er vaak echt alleen voor."