Fragment

Regiovoorzitter van de SER in Groningen: ‘Rapport enquêtecommissie niet concreet genoeg’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Regiovoorzitter van de SER in Groningen: ‘Rapport enquêtecommissie niet concreet genoeg’

Weinig concreet vindt hoogleraar en regiovoorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) Jouke van Dijk de woorden van onder meer Johan Remkes, de voorzitter van het Nationaal Programma Groningen over wat een mogelijke reactie van de Staat zou moeten zijn op het rapport van de Parlementaire enquêtecommissie. Remkes had concessies moeten doen zoals het toezeggen van de aanleg van de Lelylijn, aldus Van Dijk in WNL Haagse Lobby.

Vrijdag kwam het rapport van de enquêtecommissie naar buiten met de conclusie dat het belang van Groningers jarenlang is genegeerd en ondergeschikt is gemaakt aan de opbrengsten van de gaswinning. Maandag besloot een delegatie bestuurders, Remkes ook de commissaris van de Koning René Paas en de Groningse burgemeester Koen Schuiling, alvast met een eigen visie en plan naar Den Haag te komen over de versterking en schadeafhandeling van de gaswinning.

"Remkes had concreter moeten zijn. Ons een toezegging doen dat bijvoorbeeld de Lelylijn er wel komt is bijvoorbeeld concreet", aldus Van Dijk. De SER-voorzitter heeft daarnaast ook kritiek op de aangekondigde versnelling van de energietransitie in Groningen. "Als Shell hier een waterstoffabriek gaat bouwen, gaan de winsten naar buiten de regio. Daar moeten betere afspraken over worden gemaakt."

'Pas een reactie in april'

"Het duurt allemaal veel te lang", vindt Floor van Scherpenzeel, fractievoorzitter van JA21-Groningen. De reactie van de Groningse bestuurders op het rapport komt namelijk nog voordat het kabinet laat weten wat het met de adviezen wil gaan doen. Premier Rutte wilde vrijdag nog geen enkele inhoudelijke reactie geven op de bevindingen van de commissie. Ook gaf hij niet aan wanneer dat wel gaat gebeuren. "In het rapport staat juist dat het allemaal al te lang geduurd heeft, en nu komt er pas een reactie in april."

Daar is Johan Hamster, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Groningen het niet mee eens. "Dat is al heel snel in politieke termen. Je moet mensen ook de tijd geven om die honderden pagina's goed te kunnen lezen."

Video niet beschikbaar