Fragment

'Er moet echt wat gebeuren in Groningen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Er moet echt wat gebeuren in Groningen'

De nieuwe staatssecretaris voor de gaswinning in Groningen, Hans Vijlbrief, heeft zijn eerste werkbezoek aan het gebied afgerond. Vijlbrief wacht een stevige taak. Twee weken geleden maakte zijn voorganger bekend dat er toch meer gas uit het Groningenveld nodig is dan waar eerder van uit werd gegaan. Groningers zijn inmiddels volledig ten einde raad en organiseerden afgelopen week nog een fakkeltocht.

"Vijlbrief heeft er goed aangedaan om naar Groningen toe te gaan. Hij zal alles uit de kast moeten halen om het vertrouwen terug te winnen. Dat daar een hoop valt te repareren is het understatement van de dag", reageert Emile Roemer, Gouverneur van Limburg, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Als er continue afspraken worden gemaakt waar men zich niet aanhoudt dan is het begrijpelijk dat men zegt 'nu kan het niet meer'. Er moet echt wat gebeuren in Groningen."

Spannende positie

Vijlbrief krijgt veel op zijn bordje van zijn voorganger Stef Blok. In die zin heeft Vijlbrief dan ook één van de meest spannende posities in het nieuwe kabinet. Ondertussen lopen er namelijk onderzoeken naar het handelen van de overheid over de gaswinning en die resultaten worden over een aantal maanden bekend. Vijlbrief zal zich dan moeten verantwoorden. Roemer reageert daar nuchter op: ''Dat is inherent aan besturen; je neemt alles mee van je voorgangers. Als je daar niet tegen kunt, moet je niet gaan besturen."