Fragment

'Bedrijven kunnen alleen iets tegen klimaatverandering doen als er duidelijk beleid wordt gevoerd'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Bedrijven kunnen alleen iets tegen klimaatverandering doen als er duidelijk beleid wordt gevoerd'

Zowel regeringsleiders als bedrijven hebben hoge verwachtingen van de VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh. De grote vraag is of het nu wel lukt om met aangescherpte beloftes te komen. De beloofde vermindering van de uitstoot bij de vorige klimaattop in Glasgow bleek onvoldoende om de klimaatdoelstellingen - maximaal 1,5 graad opwarming - te halen.

De top wordt met argusogen gevolgd door het bedrijfsleven. Er kan namelijk veel beleid uitkomen waar bedrijven weer iets mee moeten, maar daar is ook kritiek op: "Als we echt iets aan klimaatverandering willen doen, dan vergt dat heldere keuzes," zegt voormalig VVD-Kamerlid en huidig directeur communicatie Uniper Benelux André Bosman in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Als voorbeeld noemt Bosman de kolencentrales. "Aan het begin van dit jaar moesten de centrales flink afschalen. In juni moesten ze weer op volle kracht door de energiecrisis, daar kan je als bedrijf niet op varen."

Moedige bestuurders

Bosmans mening wordt versterkt door een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Daaruit bleek dat 19 procent van de bedrijven nog niet of nauwelijks doet aan 'klimaatbeleid'. Dat verbaast voorzitter van het Nationaal Klimaat Kees Vendrik niks. "We hebben moedige bestuurders nodig." Vendrik vervolgt: "Het moet ook van twee kanten komen. Niet alleen van boven, maar ook van onderaf. Geef burgers ook de ruimte om met initiatieven te komen."

De klimaattop duurt nog twee weken. Maandag werd bekend dat premier Rutte afspraken heeft gemaakt met Oman over groen waterstof.