Fragment

Voorzitter VNO-NCW: 'De stikstofcrisis is te lang blijven etteren, de overheid heeft geen uitvoeringskracht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Voorzitter VNO-NCW: 'De stikstofcrisis is te lang blijven etteren, de overheid heeft geen uitvoeringskracht'

Nu een coalitieakkoord is gesloten, zijn oplossingen voor verschillende hoofdpijndossiers in ons land een stap dichterbij gekomen. Eén daarvan is de aanpak van de stikstofcrisis. Grote bedrijven zoals Schiphol zullen waarschijnlijk moeten inperken en ook boeren zullen mogelijk nog meer worden geraakt door de maatregelen. ''Dit heeft te lang doorgeëtterd en gaat heel veel geld kosten maar onze overheid heeft geen uitvoeringskracht'', waarschuwt VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Sjaak van der Tak van LTO Nederland is het eens met Thijssen wat betreft de uitvoering van de overheid in de houding naar de boeren. ''Boeren zien het Nederlandse belang heus wel in, maar moeten niet het ondergeschoven kindje zijn. Cruciaal is dat er een breed draagvlak wordt gecreëerd en dat daarop wordt doorgepakt.'' Van der Tak zou ook graag zien dat er in de stikstofdiscussie minder de nadruk wordt gelegd op 'onteigening'. ''De overheid moet een gebiedsgericht proces aangaan met verschillende opties voor verduurzaming.'' Maar hierin komt dus wel weer die 'daad- en uitvoeringskracht' terug. ''Het is de vraag of de overheid die stap durft te zetten.''

Thijssen heeft overigens samen met de voorzitter van FNV, Tuur Elzinga, haar zorgen geuit bij de partijleiders over verschillende dossiers waaronder het stikstofdossier. Hoewel Thijssen daar nog weinig over kwijt wil, is de verwachting wel dat er veel gaat gebeuren op het gebied van de stikstofaanpak.