Fragment

Demissionair minister Adema tegen boeren: 'Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Demissionair minister Adema tegen boeren: 'Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren'

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. 'Stop hiermee', is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een grimmige sfeer zorgden in Brussel. Landbouwministers van alle EU-lidstaten kwamen daar samen om te praten over verdere versoepelingen voor de boeren.

Ondanks dat Adema sympathie heeft voor de onzekere positie van boeren, komt het blokkeren van wegen, het brandstichten en het dumpen van afval door boeren zijn keel uit. "Dumpen van afval en brandstichten moeten geen reden zijn om naar jullie te gaan luisteren", zegt de demissionair minister in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Ruim 900 trekkers waren maandag in Brussel. De sfeer sloeg al snel om toen een aantal trekkers door een politieblokkade braken. Demonstraten gooiden met stenen en alles wat ze maar konden vinden naar de oproerpolitie. Zelfs verkeersborden moesten eraan geloven. Afval werd daarnaast in brand gestoken. De politie moest uiteindelijk een waterkanon inzetten en traangas gebruiken om de rellende boeren rustig te krijgen. De Belgische tegenhanger van LTO liet al weten afstand te doen van de acties. Het gros van de boeren kwam uit België zelf, maar er waren ook boeren uit Frankrijk, Spanje en andere Europese landen gekomen.

Fatsoenlijk

"Dit kan gewoon niet. Boeren moeten hiermee stoppen. Protesteren is prima en de zorgen begrijp ik, maar doe het dan op een fatsoenlijke manier", aldus Adema. "Je verliest hiermee sympathie en draagvlak en dat is wel het laatste dat jullie kunnen gebruiken." De boeren zijn boos over de enorme administratieve rompslomp en dat strenge importeisen die niet gelden voor Oekraïense boeren. Hierdoor dalen de prijzen op de binnenlandse markt enorm en dat is nadelig voor alle boeren in de Europese lidstaten. De landbouwministers kwamen zelf maandag met 500 plannen om de boeren te helpen. "Maar dan helpt het niet mee om buiten de boel af te breken. Wij zaten daar om de boeren perspectief te bieden."

De landbouwministers hebben de Commissie opgeroepen om terug te gaan naar de tekentafel om met meer en verdergaande oplossingen te komen.

Geen ronde twee

Ondanks dat Adema nu al een aantal jaar met boeren en boerenorganisaties in gesprek is om de huidige crisis het hoofd te bieden, ziet hij het niet zitten om eventueel in een extraparlementair zitting te nemen wederom in de rol als Landbouwminister. "Piet Adema is niet beschikbaar voor een ronde twee. De grootste partijen moeten nu ook in dit dossier hun verantwoordelijkheid nemen."