Fragment

Extraparlementaire tijden zorgen voor onzekerheid bij lobbyisten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Extraparlementaire tijden zorgen voor onzekerheid bij lobbyisten

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het eindverslag van Kim Putters. Afgelopen donderdag presenteerde hij zijn rapport waarin hij een programkabinet adviseert, dat is een vorm van een extraparlementair kabinet. En hoewel er nog een debat gevoerd moet worden en een akkoord nog ver weg is, zitten lobbyisten ondertussen op het puntje van hun stoel.

"Het is net een voetbalwedstrijd. Ook dan denk je als kijker heel de tijd: wat gaat het worden en blijft het spannend", zegt oud CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, tegenwoordig mede-eigenaar van Meines-Holla, een van de grootste lobbykantoren van Den Haag, in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Ze zijn het eens over een heel mistige vorm van regeren. Een programkabinet is net zo'n flauwekulwoord als de term 'nieuwe bestuurscultuur' van een paar jaar geleden", reageert Ariejan Korteweg die tien jaar lang politiek commentator was voor de Volkskrant. "De partijen staan echt nog aan het begin, maar alle vier de partijen zijn er van doordrongen dat als dit niks wordt het aankomt op nieuwe verkiezingen", zegt Nora van Elfren, partner bij EPPA, een van de oudste lobbykantoren van Den Haag. En of je dan beter af bent, is maar de vraag denkt Van Elfren.

Lobby

Als het debat woensdag positief eindigt, dan ontstaat er de intentie dat er een regeerakkoord komt dat heel beknopt is en echt op hoofdlijnen is geformuleerd. "Als je onderwerpen hebt die maar over één ding gaan en bovendien op de korte termijn gericht zijn, dan denk ik dat een extraparlementair kabinet positief is", zegt Van Elferen. Maar op de langere termijn is een dergelijk kabinet alles dan positief volgens de partner. "Wij hebben vooral bedrijven in de portefeuille die kijken naar de langere termijn. De meeste organisaties willen stabiliteit en een meerjarenbeleid. Een extraparlementair kabinet is erg grillig en daarom niet positief."

Onervaren Kamerleden

Van Helvert voegt daaraan toe: "Op dit moment zijn er ook ontzettend veel nieuwe, onervaren Kamerleden. Die moeten nog een leerproces door van stemmen en hoe ze met bepaalde casussen om moeten gaan. Het is een leerproces, maar voor een extraparlementair kabinet is het niet handig."

Video niet beschikbaar