Fragment

'Het Groningse gas staat niet alleen op de Nederlandse politieke agenda, maar ook op de Europese'

  1. Fragmentenchevron right
  2. 'Het Groningse gas staat niet alleen op de Nederlandse politieke agenda, maar ook op de Europese'

Het Oekraïne-conflict wakkert in Nederland de Groningse-gas-discussie weer in alle hevigheid aan. Want wat nou als Poetin de gaskraan voor Europa dichtdraait?

Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid namens GroenLinks, is stellig: ''Er moet een afschakelladder komen zodat er niet elke keer tijdens een crisis naar Groningen wordt gekeken. We moeten veel meer gaan besparen en op ander importopties gaan inzetten", zegt het Kamerlid in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Professor Energie Technology David Smeulders denkt dat er op de achtergrond veel meer speelt. "Waarschijnlijk is er al de vraag gesteld vanuit Europa 'Can you reconsider Groningen?'. Het Groningse gas staat dus niet alleen op de Nederlandse politieke agenda, maar ook op de Europese."

Van het Russische gas af

Op de vraag of Nederland direct van het Russische gas af zou kunnen, reageert Smeulders instemmend. "Maar ook hier geldt dat dit vanuit een Europees perspectief moet worden bekeken." Jilles van den Beukel, energiespecialist van het Haags Centrum voor Strategische studies, denkt dat van het Russische gas afschakelen behoorlijke consequenties heeft. "We zullen dan voor een groot deel terug gaan op kolen. Je zet daarmee een stap terug in de tijd."