Fragment

Ruzie tussen kabinet en luchtvaartmaatschappijen nog lang niet voorbij: 'Betrek ons bij de plannen'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ruzie tussen kabinet en luchtvaartmaatschappijen nog lang niet voorbij: 'Betrek ons bij de plannen'

Al maanden lang vliegen het kabinet en luchtvaartmaatschappijen elkaar in de haren over de toekomst van Schiphol. Luchtvaartmaatschappijen waarschuwen dat als het kabinet zijn harde lijn over de vermindering van het aantal vluchten doorzet, reizigers mogelijk moeten gaan uitwijken naar het buitenland voordat ze op een vliegtuig kunnen stappen. 

TUI-baas Arjan Kers is nog steeds verontwaardigd over het plotselinge besluit van minister Harbers over het terugdringen van het aantal vluchten op Schiphol. "Ik denk dat hij ontzettend onder druk stond van omwonenden", aldus Kers in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Kers zou graag zien dat luchtvaartmaatschappijen meer betrokken worden bij de plannen van het kabinet om geluidshinder en uitstoot terug te dringen. "Tuurlijk moet er wat gebeuren, we hebben niet onder een steen gezeten de afgelopen jaren."

Maar als de harde lijn van het kabinet wordt doorgezet om het aantal vluchten flink terug te dringen dan zitten er volgens de TUI-baas maar twee dingen op: "Of we gaan vliegen met grotere vliegtuigen zodat we meer mensen kunnen vervoeren. Of we zorgen dat reizigers vanaf buitenlandse luchthavens kunnen opstappen zoals Antwerpen of Brussel. Daar spelen problemen zoals geluidshinder niet."

Stikstof

Uiteraard speelt de stikstofuitstoot ook een groot aandeel in de reden waarom Schiphol moet krimpen. "Het is onhoudbaar geworden. Je kon dat al van verre zien aankomen", reageert luchtvaartverslaggever voor NH Nieuws, Doron Sajet.

Schiphol is ondertussen nog altijd in afwachting van een natuurvergunning maar koopt wel boeren uit zodat er meer 'stikstofruimte' ontstaat. 'Moreel niet uit te leggen' vindt CDA Tweede Kamerlid, Harmen Krul. Het Kamerlid zou dan ook graag zien dat stikstofminister Van der Wal opschiet met een zogenaamde 'stikstofbank'. Zodra een boer wordt uitgekocht, komt de vrijgekomen stikstofruimte in die bank om eerlijk verdeeld te worden "en niet om naar de hoogste bieder zoals Schiphol te gaan."

Woensdag debatteert het kabinet verder over de stikstofwet en verschillende transitievoorstellen.

Video niet beschikbaar