Fragment

YouTube-kok Nick Toet geeft tips voor een betaalbaar kerstdiner (met recept!)

  1. Fragmentenchevron right
  2. YouTube-kok Nick Toet geeft tips voor een betaalbaar kerstdiner (met recept!)

Nick Toet, bekend van het YouTube- programma ‘Eten met Nick’ is gespecialiseerd in goedkoop, lekker en makkelijk koken en geeft tips voor een betaalbaar kerstdiner in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Recept 3 gangen budget-menu

Voorgerecht:Knolselderij soep met een bacon-crouton crunch

Knolselderij soep met een bacon-crouton crunch

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook
  • 1,5 l groentebouillon
  • 300 ml ongeklopte slagroom
  • Snuf nootmuskaat
  • 3 el roomboter

1 Maak je knolselderij schoon door de schil eraf te snijden en maak je knoflook schoon. Snij je knolselderij in kleine blokjes en zet een soeppan op met je 3 el boter erin. Laat heet worden en bak je knolselderij voor 4 minuutjes samen met je knoflook.

2 Gooi je bouillon erbij en laat je knolselderij gaar koken in 15 a 20 minuten.

3 Na 15 a 20 minuten haal je een staafmixer door je knolselderij heen en zorg dat alle stukje geblenderd zijn. Breng je soep op smaak met wat nootmuskaat en zout en peper naar smaak. Gooi je room er doorheen.

4 Soep klaar voor je croutons.

Bacon-crouton crunch

Ingrediënten

  • 150 gr spekblokjes
  • 1/4 tl zout
  • 1/4 tl vers gemalen peper
  • Handje platte peterselie, gehakt

1 Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.

2 Snij al je brood in blokjes van 1 x 1 cm en gooi ze in een bak met je zout en peper. Zet een bakpan op en bak je spekblokjes mooi krokant, giet het vet van je spekblokjes bij je bak met je gesneden brood.

3 Meng je brood door elkaar met je spek vet en gooi op een bakplaat met wat bakpapier en bak je stukjes brod voor 15 minuten totdat ze mooi goudbruin worden.

4 Haal je brood uit de oven en meng het met je gebakken spekblokjes.

5 Schep wat soep in een mooi diep bord en doe er wat van je bacon-croutons op samen met wat gehakte peterselie.

Hoofdgerecht:

Kerst Stoof

Ingrediënten

  • 800 gr riblappen of sukade lappen
  • 400 ml gluhwein
  • 1 winterpeen, in halve maantjes
  • 1 ui, grove ringen
  • 1 selderij stengel, grove stukken
  • 3 hele kruidnagelen
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurier blaadjes
  • 10 takken tijm
  • 1/2 gemalen nootmuskaat
  • 2 el bloem
  • 60 gr boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 l runderbouillon
  • Zout en peper naar smaak

1 Maak je marinade. Snij je wortel, ui en selderij in stukken en gooi in een bak. Gooi je kruidnagel, kaneelstokje, laurierblaadjes, tijm erbij samen met je wijn. Snij je vlees in mooie blokken en gooi die bij je wijn mengsel. Laat dit 1 nachtje marineren.

2 Na 1 nacht haal je al je vlees uit je bak en dep je droog met wat keukenpapier. Haal ook al je groenten uit de marinade en zet apart. Gooi 1 a 2 el bloem over je vlees en zorg dat elk stukje bedekt is met je bloem. Zet een grote stoofpan op met 60 gr boter erin samen met je olie. Zet je oven aan op crematiestandje 150 en laat voorverwarmen.

Zet je oven aan op crematiestandje 150 en laat voorverwarmen.

3 Boter en olie heet? Bak je vlees in etappes bruin. Al je vlees een mooi kleurtje? Haal je groenten uit je wijn en bak deze 4 minuten en gooi je vlees erbij samen met je wijn marinade en je hete bouillon. Rasp er nog lekker wat nootmuskaat bij en doe je deksel erop.

4 Pak je pan en zet hem in je oven voor 3 uurtjes.

5 Na 2 uurtjes haal je de pan eruit en haal je de deksel eraf en zet de pan terug zonder deksel en laat 1 uurtje langzaam bubbelen. 6 Pak een bord, gooi daar wat polenta op en een mooi hoopje van je carbonada. Beetje groen erop en eten maar.

6 Pak een bord, gooi daar wat polenta op en een mooi hoopje van je carbonada. Beetje groen erop en eten maar.

Beste aardappelpuree ever

Ingrediënten

  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • 1 el zout
  • 60 gr boter
  • 120 ml volle melk
  • 1/2 tl zout
  • 3 el gesmolten boter
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • Verse bieslook

1 Schil je aardappelen en snij aardappelen in grote gelijke stukken voor een gelijkmatige garing. Gooi een grote pan op met water en je aardappelen, zorg dat je aardappelen 10 cm onder water staan en gooi 1 el zout erbij.

2 Laat je aardappelen koken en zet je vuur dan iets zachter zodat het heel licht bubbelt. Kook ze voor 15 minuten of totdat ze zacht zijn als je er met een mes inprikt.

3 Aardappelen zacht? AFGIETEN! Gooi ze terug in de pan en laat ze 2 minuten uitstomen zodat het overige water verdampt.

4 Gooi je boter en zout erbij en speel een beetje met je melk. Gooi er een goede snuf nootmuskaat bij. Minder melk in stevige puree, meer melk wordt het wat natter van.

5 Zorg dat je een aardappelstamper gebruikt! Of een pureepers. En niet teveel roeren anders krijg je een soort behang plaksel.

6 Gooi het in een mooie schaal, snij wat verse bieslook. Gooi je wat gesmolten boter er overheen en top het af met wat vers gesneden bieslook.

Bruine boter wortelen

Ingrediënten

  • 700 gr bospenen (geen winterpeen!), geschild en grof gesneden
  • 115 gr ongezouten boter
  • 4 el honing
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • Zout en pepper naar smaak
  • 4 takken tijm
  • Halve bos peterselie, gehakt

1 Oven voorverwarmen op 220 graden. Smelt je boter in een sauspan tot het een beetje bruin wordt en gaat schuimen, gooi dan je honing erbij samen met je knoflook en je 4 takken tijm. Haal van je vuur af.

2 In een grote bak doe je al je wortelen en gooi je je boter honing mengsel erbij en zorg dat je alles lekker in masseert. Bakplaat met bakpapier en gooi je wortelen erop.

3 Dek je bakplaat af met wat aluminium folie en gooi je wortelen in de oven voor 20 a 25 minuten.

4 Na 20 a 25 minuten haal je je folie eraf en laat je je wortelen bruin worden voor nog eens 10 a 15 minuten.

5 Haal uit de oven en gooi er wat gehakte peterselie overheen. Wortelen klaar.

Nagerecht:

Chocolademousse torentje

Ingrediënten

  • 250 ml ongeklopte slagroom
  • 200 gr pure chocolade
  • 60 gr kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • 1 pak bladerdeeg
  • Poedersuiker

1 Smelt je chocolade au bain marie: Zet een kookpan op met een laagje water met daarop een bak die groter is dan de pan. Laat het water koken zodat de bak daarboven heter wordt.

Gooi hier je chocolade in en laat het smelten, vuur niet te hoog en blijf lekker roeren.

2 Klop je slagroom helemaal stijf en zet deze in de koelkast.

3 Klop je eiwitten helemaal stijf op maar gooi je suiker er beetje bij beetje bij. Eiwit is helemaal stijf als je de bak boven je hoofd kan houden zonder dat er wat uitvalt.

4 Pak je slagroom en schep je slagroom rustig door je chocolade heen. Helemaal gemengd? Meng nu heel voorzichtig je eiwit er doorheen, doe je dit te ruw dan sla je alle lucht uit je eiwit en wordt je chocolademousse niet stijf.

5 Alles gemengd? Laat je chocomousse minimaal 2 uur stijf worden in je koelkast.

6 Pak 4 plakken bladerdeeg en laat ontdooien. Snij ze allemaal door 4en. En gooi ze op een bakplaat met wat bakpapier. Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius. Oven warm? Bak je bladerdeeg af totdat ze mooi goudbruin worden. Laat ze afkoelen

7 Pak 1 gebakken stukje bladerdeeg en maak een mooie bol mousse met een lepel en doe deze op je bladerdeeg. Strooi er een beetje poedersuiker overheen en daarop weer een stukje bladerdeeg. Herhaal de vorige stappen nog 2 keer totdat je een mooie 3 verdiepingen mousse toren hebt. Bovenop nog een beetje poedersuiker en eten maar.