Fragment

Bakkers voeren actie tegen hoge energieprijzen: ‘Ongeveer de helft dreigt om te vallen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Bakkers voeren actie tegen hoge energieprijzen: ‘Ongeveer de helft dreigt om te vallen’

De bakkersbranche gaat net als veel andere sectoren gebukt onder de torenhoge energieprijzen. Daarom voeren ze vanaf dinsdag tot en met Prinsjesdag actie voor hun bestaansrecht. Als ze niet gecompenseerd worden, sterft het bakkersvak in Nederland uit waarschuwt bakker en branchevoorman Arend Kisteman in Sven op 1 op NPO Radio 1.

“Rond de 40 tot 60 procent van alle bakkers kan op 1 januari de energierekening niet meer betalen. Dat betekent dat meer dan 1500 bakkers zullen verdwijnen. Er blijft geen bakker meer over zo”, zegt Kisteman. Als branchevoorzitter ontvangt Kisteman heel veel berichten van collega-bakkers die de hoge kosten niet meer kunnen dragen. “Eén bakker stopt nu met zijn bedrijf om zijn pensioen veilig te stellen. Terwijl dit een supergezond bedrijf is geweest.”

Minimumloon

Een andere kopzorg van de bakkers is dat is uitgelekt dat het minimumloon per 1 januari 2023 gaat stijgen. “Niet uitvoerbaar” noemt Kisteman dit plan. “We willen best verhogen, maar dit kunnen we niet leien.” Wat Kisteman vooral wil voor de bakkers, is compensatie. “Er moet nu compensatie komen voor de hoge energieprijzen. Tot volgend jaar wachten met compensatie is gewoon te laat. In coronatijd lukte het om ons snel tegemoet te komen, dus ik hoop dat dat nu ook weer lukt.”

De voorman vreest dat als de bakkers niet te hulp worden geschoten, het gedaan is met de ambachtelijke bakker in de straat. Een zaak overnemen is niet meer aantrekkelijk nu de prijzen zo hoog zijn. “Als bakkerijen niet meer worden overgenomen, dan komt echt het einde in zicht.”