Fragment

Burgemeester Ameland maakt zich zorgen over brandend schip: 'Dit kan leiden tot een milieuramp'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Burgemeester Ameland maakt zich zorgen over brandend schip: 'Dit kan leiden tot een milieuramp'

Het vrachtschip vol auto's boven Ameland kan een milieuramp veroorzaken als deze zinkt. Daarvoor vreest burgemeester van Ameland Leo Pieter Stoel. "Als er vloeistoffen uit het schip gaan lekken, dan kan dat ernstige gevolgen hebben", aldus Stoel in Sven Op 1 op NPO Radio 1.

Het vrachtschip met duizenden auto's was onderweg van Duitsland naar Egypte. Op de Waddenzee vatte een van de auto's vlam. De Kustwacht vermoedt dat een batterij van een van de elektrische auto's in de brand is gevlogen. Daarna greep het vuur snel om zich heen. Bemanning sprong zelfs in het water. Dat kostte het leven aan een van hen. De rest van de bemanningsleden zijn met helikopters gered.

"Het schip is uit de vaargeul getrokken, maar maakt slagzij. Dat betekent dat er een kans bestaat dat het schip kan zinken", zegt Stoel. "Het schip ligt nu zo'n 25 kilometer uit de kust van Ameland in een kwetsbaar natuurgebied. Er is een groot risico voor de Waddeneilanden als er iets misgaat."

De burgemeester is bezorgd. "We hebben verschillende scenario's klaarliggen voor wat er kan gebeuren. We willen liever dat we iets hebben om naar te handelen en dat we dat achteraf niet nodig hebben gehad, dan dat we geen draaiboek hebben."

MSC Zoe

Nienke Homan, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie, moet direct denken aan 2019. In de nacht van 1 op 2 januari van dat jaar verloor de MSC Zoe tijdens een zware storm honderden containers in het zuidoostelijke deel van de Noordzee. Meer dan drie miljoen kilo lading kwam in zee terecht. "Jarenlang zijn nog spullen aangespoeld op de stranden van de Waddeneilanden. Maar ook op de stranden van Friesland was regelmatig rommel te vinden." Ook veel dieren zijn door de rommel ziek geworden of zelfs overleden.

Video niet beschikbaar