Fragment

Misdaadjournalist John van den Heuvel over narcoterreur: ‘Nederlands gevangeniswezen niet goed voorbereid op gedetineerden van deze categorie’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Misdaadjournalist John van den Heuvel over narcoterreur: ‘Nederlands gevangeniswezen niet goed voorbereid op gedetineerden van deze categorie’

Volgens John van den Heuvel zijn we in Nederland enorm naïef als het gaat om het bewaren van zware criminelen. “Deze zware criminelen zullen alle mogelijkheden aanwenden om hun misdaadimperium, ook vanuit de gevangenis, voort te zetten.” Dat zei hij in het NPO Radio 1 programma Sven op 1.

“Het is een illusie om te veronderstellen dat deze mensen dan in de cel wachten tot de deur openzwaait. Een aantal van hen blijft bezig met ontsnappingspogingen.”

Levenslang gestraften

Misdaadverslaggever John van den Heuvel pleit ervoor om een aparte gevangenis te creëren voor levenslanggestraften. “Je moet ze afscheiden van de gewone gevangenispopulatie. En dat hoeft niet inhumaan, integendeel.” Volgens Van DenHeuvel is het vooral belangrijk dat ze niet ongecontroleerd met de buitenwereld kunnen communiceren.

De misdaadjournalist denkt dat de 55 gedetineerden met levenslang in Nederland een belangrijke bron van informatie kunnen zijn, op voorwaarde van een vrijheidsperspectief. Van den Heuvel denkt hierbij aan de leden van de mocro maffiaen andere criminele organisaties, die over het algemeen een stuk jonger zijn, die het vooruitzicht hebben om tientallen jaren achter de tralies te blijven.

“Zij voelen zich misschien verraden en zijn min of meer als kanonnenvlees ingezet. Als zij op een moment komen dat ze willen praten, moeten we daar gebruik van maken.”