Fragment

VVD-Europarlementariër: onze krijgsmacht moet onder NAVO-commando

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD-Europarlementariër: onze krijgsmacht moet onder NAVO-commando

Nederland zal steeds meer defensieonderdelen van de eigen krijgsmacht moeten overdragen aan de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) Tod Wolters van de NAVO. Dat zei VVD-Europarlementariër Bart Groothuis donderdagochtend in Sven op 1. ‘Je moet je afvragen of je de onderdelen die te duur zijn om te ontwikkelen of kopen, nog nationaal wil coördineren’.

Sommige defensieonderdelen zijn ‘zelfs voor Duitsland te duur om te kopen’, aldus Groothuis. ‘Maar ze zijn wel noodzakelijk voor de verdediging’. De Europarlementariër maakt een sombere rekensom. ‘De Russen geven zo’n zestig miljard uit aan Defensie en wij 380 en toch denken we momenteel niet dat we ons eigen continent kunnen verdedigen’.

Volgens Groothuis zijn we momenteel te afhankelijk van de Amerikanen. ‘Ik wil ze niet van ons vervreemden. ‘We hebben tijdens de operatie in Libië in 2010 gezien dat we de klus na zes weken toch moest doorgeven aan de Amerikanen omdat we de logistiek zelf niet voor elkaar hadden’. Dat scenario mag zich niet meer voordoen als het aan Groothuis ligt.

Groothuis, woordvoerder op het terrein van de NAVO en cyberoorlogsvoering, vindt dat Rusland duidelijk moet worden gemaakt dat “ook Moskou in as ligt” op het moment dat Rusland besluit kernwapens in te zetten. “De NAVO is niet van gisteren. We moeten ons niet laten chanteren.”