Fragment

Silvio Erkens: 21 juli is D-day, Jetten en Rutte moeten persconferentie geven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Silvio Erkens: 21 juli is D-day, Jetten en Rutte moeten persconferentie geven

Als het aan VVD-kamerlid Silvio Erkens ligt, geven klimaatminister Jetten en premier Rutte vanaf maandag een persconferentie over de ontwikkelingen in de gascrisis. “Maandag wordt bekend of Nord Stream 1 open gaat of niet. Voor mij is dat het moment om via een persconferentie uit te leggen waar we staan, zoals de Duitse minister ook doet.”

Dat zei Erkens woensdagochtend in het programma Sven op 1 op NPO Radio 1. “Ik snap dat minister Jetten het debat op dit moment trekt, maar ik denk als we naar een situatie toe gaan waarin we zeker weten dat het misgaat, als de gaspijpleiding gesloten blijft, dat het deels chefsache zal zijn. Dit wordt het grote thema deze winter.”

Het ministerie van Economische Zaken wil met zestig bedrijven afspraken maken over hoe zij in een uiterste noodsituatie kunnen worden afgeschakeld van het gas. Deze afschakellijst is momenteel niet openbaar. “Mij lijkt het logisch om die lijst wel openbaar te maken. Uiteindelijk ga je ook afwegingen maken als politiek, welk nadeel zwaarder weegt in bepaalde situaties”, aldus Erkens.

“Ik ga ervan uit dat er ook bedrijfsgevoelige informatie in die lijst zit, wat iets kan betekenen voor de beurswaarde van bedrijven. Maar je zou natuurlijk op sectorniveau wel deze informatie kunnen delen. Welke sector is crucialer dan de andere sector. Ik denk dat dit het juiste debat is, zonder over individuele bedrijven te spreken.