Fragment

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: ‘We moeten af van de deeltijdcultuur’

  1. Fragmentenchevron right
  2. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: ‘We moeten af van de deeltijdcultuur’

In Nederland moet een cultuur gecreëerd worden waarin het niet zo gek is om met zijn allen meer te werken. Dat zei de fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte Sven op 1 op NPO Radio 1 als reactie op onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hieruit komt naar voren dat een meerderheid van de vrouwen deeltijd blijft werken – ook wanneer de kinderen groot zijn. “We zien overal in de samenleving gigantische personeelstekorten, maar ondertussen is Nederland kampioen deeltijdwerken in Europa. Dat moet anders,” aldus de D66-fractievoorzitter. “Als we willen voorkomen dat onze economie helemaal in de soep loopt, dan moeten we met elkaar de inspanning leveren om meer uren te gaan maken. En de mensen die dat willen doen, moeten we ook meer belonen.”

Door de koopkrachtplannen van het kabinet wordt de inkomstenbelasting verlaagd en de arbeidskorting verhoogd, zodat mensen meer overhouden van het geld dat ze verdienen. Economen zijn kritisch en zeggen dat het totale pakket aan maatregelen van het kabinet er niet toe leidt dat meer werken ook daadwerkelijk meer loont. Jan Paternotte snapt de kritiek, maar vindt dat werkend Nederland wel degelijk geholpen wordt. "Eén van de hoofdredenen voor het prijsplafond is dat iedereen daar wat aan heeft."

Deeltijdwerken

Paternotte ziet ‘de standaard om deeltijd te werken’ als een groot nadeel voor de positie van vrouwen. Hierdoor zou onevenwichtigheid tussen mannen en vrouwen ontstaan en vrouwen zouden erdoor minder financieel zelfstandig zijn. "We moeten niet meer standaard deeltijdcontracten aanbieden," concludeert Paternotte.

Voltijdsbonus

De Tweede Kamer wil een voltijdsbonus in het leven roepen. Volgens Paternotte betekent meer werken niet dat iedereen voltijd gaat werken. Paternotte pleit daarom voor een meerwerkbonus. "Een meerwerkbonus lijkt me een heel goed instrument om mensen te verleiden om de extra stap te zetten, want we hebben te weinig mensen nu."