Fragment

D66-Kamerlid De Groot maakt zich geen zorgen: binnen coalitie staan stikstofdoelen overeind

  1. Fragmentenchevron right
  2. D66-Kamerlid De Groot maakt zich geen zorgen: binnen coalitie staan stikstofdoelen overeind

Het rommelt in de coalitie: VVD, CDA en ChristenUnie willen tornen aan de stikstofafspraken. Maar daar is D66 het niet mee eens. Elke keer als de coalitiegenoten van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot “de suggestie wekken dat het wel een onsje minder kan met de natuur”, spreekt hij hen daarop aan. “Omdat we decennialang de natuur hebben verwaarloosd.” Toch vreest hij geen coalitiecrisis: “Daar ben ik ontspannen over.”

D66-kamerlid De Groot ziet geen beweegruimte in de stikstofdoelen, maar wel in de plannen. ”Provincies krijgen ruimte om met boeren om de tafel te gaan om te kijken wat er wél kan. Dus moeten we niet doen alsof voor boeren de bijl al gevallen is. Er zit juist heel veel perspectief in de plannen.”

Farmers Defence Force

Volgens D66-Kamerlid is het kaartje over de stikstofreductie per provincie daarbij een indicatie, die ondanks de ophef nodig was. Als het kaartje er niet was, wilde men alsnog duidelijkheid van de minister, vermoedt hij. CU-Kamerlid Peter Grinwis wil het kaartje expliciet van tafel, maar dat vindt De Groot wel erg opmerkelijk: ”De heer Grinwis was ook betrokken bij het vooroverleg hierover, daar heeft hij dat niet gezegd en dat is een beetje raar om dat achteraf te zeggen.”

Over Farmers Defence Force (FDF) is De Groot stellig. FDF heeft Nederland twee maanden geterroriseerd onder het mom van demonstreren, aldus het Kamerlid. ”Het is natuurlijk niet normaal om brandende hooibalen en asbest op de weg te gooien. En dat ook nog te vergoelijken, of acties bij bestuurders, zoals bij stikstofminister van der Wal, en dan ook nog te dreigen dat ze met meer komen. FDF heeft hier zich een beetje normaal te gedragen. Je mag demonstreren, je mag ook naar een rechter maar de manier hoe zij demonstreren gaat alle perken te buiten.”