Fragment

Sjoerd Sjoersma (D66): ‘De PVV stemt altijd op wat Poetin zegt’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sjoerd Sjoersma (D66): ‘De PVV stemt altijd op wat Poetin zegt’

“Je kunt niet anders concluderen dan dat we een partij in de Kamer hebben die stemt op wat Poetin zegt. En dat is de PVV,” zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in Sven Op 1.

PVV-leider Geert Wilders is bij de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer hard in aanvaring gekomen met D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Wilders haalde uit naar energieminister Rob Jetten, die hij een ‘klimaatpsychopaat’ noemde, en naar minister Sigrid Kaag (Financiën) die volgens hem de ‘gouden bezem’ verdient. Paternotte op zijn beurt noemde de PVV-voorman ‘de bedrijfspoedel van Vladimir Poetin’. Terecht, volgens Sjoerdsma.

‘Meer wapens naar Oekraïne’

Daarnaast reageerde Sjoerdsma op de speech van Poetin waarin hij een gedeeltelijke mobilisatie afkondigde. “Ik ben het zeer eens met de notie dat we juist nu meer wapens moeten sturen. Er is een beperkt momentum om verdere terreinwinst te boeken omdat de winter eraan komt. Daarom is nu het moment om de steun uit te breiden.”

Sjoerdsma is ook van mening dat er méér wapens naar Oekraïne moeten worden gestuurd. “We kunnen ook geld geven aan Oekraïne zodat ze op de commerciële markt munitie en wapens kunnen kopen.”

Onafhankelijkheid

Tot slot pleit Sjoerdsma voor verdere onafhankelijkheid van landen als Rusland en China. Om dat te bewerkstelligen moet worden gekeken naar een investeringsverdrag met Taiwan. “We zien dat consequenties van Russische aanvallen op Oekraïne grote gevolgen hebben voor Nederland. De gevolgen van de aanvallen van China op Taiwan zullen tienvoudig zijn. Economisch gezien een levensgevaarlijke situatie dus.”

Video niet beschikbaar