Fragment

VVD-Europarlementariër Groothuis: ‘VN-chef Guterres is een slapjanus’

  1. Fragmentenchevron right
  2. VVD-Europarlementariër Groothuis: ‘VN-chef Guterres is een slapjanus’

Op de dag waarop de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres de regio Kiev bezoekt, uit Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) stevige kritiek op de Portugese topdiplomaat. ‘Het is natuurlijk een slapjanus’, zei hij donderdagochtend in Sven op 1.

‘Hij heeft zich niet laten zien in het conflict. Ik heb hem bijvoorbeeld nog niet het vliegtuig naar Peking zien nemen’, constateert Groothuis. ‘Hij zou president Xi onder druk kunnen zetten om een G20 te organiseren met een staakt-het-vuren op de agenda’. Maar volgens Groothuis houdt Guterres zich onterecht afzijdig. ‘Hij probeert het conflict met woorden te managen door te zeggen dat hij het een verschrikkelijke oorlog vindt, maar dat doet niets’.

Ondertussen herinnerde Poetin op woensdag in een speech aan zijn parlement de wereld er nogmaals aan dat hij over wapens beschikt die niemand anders heeft. Volgens Groothuis doelt hij dan op de ‘Satan II’. ‘Dat is een hypersonisch wapen dat zeven kilometer per seconde gaat en dus sneller dan het geluid is’. Het wapen is daardoor moeilijk te onderscheppen, aldus de VVD-Europarlementariër.

Groothuis denkt dat het westen dichterbij een confrontatie met Rusland is dan velen inschatten. Hij pleit er daarom voor dat Europese lidstaten onderdelen van hun krijgsmacht onder commando van de NAVO stellen. ‘Anders zijn we minder goed in staat om ons te verdedigen’, stelt Groothuis.