Fragment

Knops, voorzitter NIVD, waarschuwt: ‘Defensie-industrie niet klaar voor nog een conflict’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Knops, voorzitter NIVD, waarschuwt: ‘Defensie-industrie niet klaar voor nog een conflict’

Voorzitter van de NIVD en voormalig CDA-Kamerlid Raymond Knops geeft in Sven Op 1 op NPO Radio 1 aan zich zorgen te maken over het Nederlandse defensieapparaat. “De industrie is op dit moment nog niet klaar voor nog een oorlog.”

Knops verwijst met name naar de NAVO-norm. Volgens de NAVO-richtlijnen moet elke lidstaat 2 procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan defensie. “Het nieuwe kabinet moet zich echt gaan committeren aan die richtlijn”, vindt Knops. “We moeten af van het ene jaar veel geld uitgeven en het andere jaar geen geld uitgeven aan defensie.” Het voormalig Kamerlid wil dat de defensie-uitgaven structureler worden.

Verkiezingen

Vooruitblikkend op die verkiezingen vindt Knops het geen fraai gezicht dat het CDA laag scoort in de peilingen. De daling van het aanzien van zijn partij is al een tijd gaande, geeft hij toe. Knops verwijst daarbij naar het campagnefilmpje uit 2021 toen Wopke Hoekstra een rondje schaatste met Sven Kramer. In die periode gold nog een lockdown en was sporten in groepsverband niet toegestaan. Ook Hoekstra gaf al eerder toe dat het filmpje ‘niet handig was’. Knops geeft inmiddels ook tips aan de nieuwe campagneleider, Bart van den Brink. “Ik app hem weleens wat tips.”

Knops volgt ook de grote uitgang van lang zittende Kamerleden en ministers uit de politiek. Hij is vooral verontwaardigd over het feit dat politici het werk neerleggen omdat het niet meer veilig is. “We moeten blij zijn dat er nog mensen zijn die dit werk willen doen.” Knops vervolgt: “We moeten er ook voor zorgen dat zij hun werk kunnen blijven doen.”

Video niet beschikbaar