Fragment

Oud-topdiplomaat Henne Schuwer: ontbreken van eensgezindheid maakt EU machteloos

  1. Fragmentenchevron right
  2. Oud-topdiplomaat Henne Schuwer: ontbreken van eensgezindheid maakt EU machteloos

"Er is maar weinig eensgezindheid binnen de Europese top. Dat toont aan hoe machteloos wij af en toe zijn in de Europese politiek", zegt voormalig topdiplomaat in Brussel Henne Schuwer in Sven Op1 op NPO Radio 1.

Vrijdag ontvangt president Biden de top van de EU in Washington DC voor een EU-VS summit over de op regels gebaseerde wereldorde. “Het is opvallend dat er morgen drie mensen zitten die elk een andere mening hebben gegeven over de reactie van Israël op verrassingsaanval van Hamas”, stelt Schuwer, tevens oud ambassadeur in Washington.

Als Biden steun wil van Europa zal hij open kaart moeten spelen bij het bezoek van commissievoorzitter Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en EU-buitenland chef Josep Borell stelt Schuwer. "Ik denk dat Biden een stuk meer informatie zal delen in vergelijking met zijn voorganger Donald Trump." Bij zijn aantreden heeft Biden zich gepositioneerd als de aanvoerder van de democratieën. "Hij heeft de wereld verdeeld in democratieën en autocratieën met de belofte dat de Verenigde Staten samen met Europa het liberaal democratische gedachtengoed zal beschermen", legt de oud-top-diplomaat uit. Die belofte zal door de Amerikaans president worden aangehaald bij de bijeenkomst in Washington D.C. morgen.

Rol Amerika

Uiteindelijk ligt de macht bij de Verenigde Staten en het Israëlisch leger. “De Amerikanen hopen dat hun militaire aanwezigheid in de Middellandse overheden er weerhoudt om onverstandige beslissingen te nemen en Israël aan te vallen”, stelt Schuwer Een risicovolle inzet vindt de voorzitter van de commissie vrede en veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken. “Als het misgaat moet de VS de vliegdekschepen inzetten om Libanon te bombarderen”, waarschuwt de oud topdiplomaat. Schuwer gaf bij het ministerie van buitenlandse zaken leiding aan de afdeling Afrika en Midden-Oosten. Hij legt uit: “Als de Amerikanen een rechter willen zijn in het Midden-Oosten hebben ze vertrouwen nodig van landen als Saudi-Arabië, de Emiraten en Jordanië. Hoe meer je op de Israëlische kaart gaat zitten hoe meer je die landen van je vervreemd.”

Video niet beschikbaar