Fragment

Energie-expert HCSS: 'Kabinet moet burger zeggen airco uit te laten in verband met energiecrisis'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Energie-expert HCSS: 'Kabinet moet burger zeggen airco uit te laten in verband met energiecrisis'

Nord Stream 1, de belangrijkste verbinding voor Russisch aardgas naar Duitsland, is vanochtend dicht gegaan voor het jaarlijkse onderhoud. Hiermee zou over tien dagen een nachtmerriescenario uit kunnen komen, als Poetin besluit deze gaskraan permanent dicht te houden. Energie-expert Jilles van den Beukel (HCSS) mist vanuit het kabinet duidelijke communicatie over het lot dat boven ons hoofd hangt, zei hij vandaag in 'Sven op 1'. ''Den Haag zou de urgentie van energiebesparing duidelijker moeten uitleggen aan de burger. Ze zouden bijvoorbeeld moeten oproepen om komend weekend als het warm wordt de airco's niet aan te zetten.''

Volgens Van den Beukel voelen de Duitsers deze urgentie wel, en dat is opvallend, aangezien Nederland onderdeel is van dezelfde EU-gasmarkt als onze oosterburen. Van den Beukel: "Ik ben een fan van de Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck, die heel duidelijke tv-optredens doet over de aankomende gascrisis."

Groningen vs industrie

Poetins positie op de olie- en gasmarkt is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2014 was het Russische aandeel van gas in de EU dertig procent, en dat hebben we zien stijgen naar vijfenveertig procent. Volgens Van den Beukel hebben we hierbij de afgelopen vijf jaar massaal weggekeken: "Daar heeft Nederland met het sluiten van Groningen een grote rol in gespeeld. We moeten ons achteraf achter de oren krabben of we niet wat meer ‘streetwise’ hadden moeten zijn in het spel om energie en macht in de wereld."

Van den Beukel vult aan: "En als je Groningen toch wil laten helpen met gasproductie deze winter, dan moet je daar nu mee beginnen, anders zijn we te laat." De energie-expert van HCSS denkt dat dit verlichting op de gasmarkt zal brengen en het de Nederlandse staat miljarden oplevert. Toch zal de overheid er eerder voor kiezen om de Nederlandse industrie pijn te laten lijden dan de gaskraan in Groningen weer open zetten, denkt hij.

Dat betekent dat, afhankelijk van hoe streng de winter wordt, sommige industrie zal moeten worden afgeschakeld van het gas. Van den Beukel: ‘’De uitdaging voor de overheid wordt om dit een beetje te reguleren.’’ Alleen al voor Tata Steel werken 11.000 mensen. ‘’Die moet je voorbereiden op het feit dat mogelijk een deel van TataSteel zal moeten afschakelen.’’

21 juli

21 juli wordt de dag van de waarheid, want dan zou het onderhoud van Nord Stream 1 afgelopen moeten zijn. Energie-expert Van den Beukel denkt dat we rekening moeten houden met het scenario dat Poetin besluit het gas permanent dicht te draaien. Als dit gebeurt en Gronings gas komt in beeld vindt Van den Beukel dat het tijd is voor ‘chefsache’ in Den Haag. "Rutte zal dat zelf aan moeten kondigen."

Video niet beschikbaar