Fragment

Nederland schittert door afwezigheid op lijst belastingparadijzen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederland schittert door afwezigheid op lijst belastingparadijzen

De Europese ministers van Financiën hebben een lijst van internationale belastingparadijzen gepubliceerd. De Kaaimaneilanden, de Seychellen en Panama zijn aan de lijst toegevoegd. EU-landen zoals Malta, Luxemburg en Ierland zijn nergens te vinden. Op de lijst schittert ook Nederland door afwezigheid.


Nederland belastingparadijs

Johan Langerock, belastingexpert Oxfam Novib: “Het proces rond de Europese lijst van belastingparadijzen duwt landen richting bepaalde hervormingen. Goed nieuws, maar het probleem is namelijk dat het proces zo ook notoire belastingparadijzen gaat legitimeren na enkele minimale hervormingen. 

Volgens Oxfam Novib is de lijst verre van compleet en is het vreemd dat de EU-ministers een lijst opstellen voor geen Europese landen te vinden zijn. Wat Johan Langerock betreft horen Luxemburg, Ierland, Malta, Cyprus en Nederland zeker ook in die lijst. "Onlangs is berekend dat het belastingklimaat in Nederland de rest van de wereld 22 miljard euro kost. En internationaal onderzoek toont dan weer dat Nederland meer dan 90 miljard USD buitenlandse winsten van multinationals aantrekt."


Selectieve verontwaardiging

Voor financieel journalist Henk Willem Smits is het duidelijk dat Nederland nog altijd al belastingparadijs kan worden aangeduid. "Je kunt beter vragen welk bedrijf de bedrijfsvoering niet via Nederland laat lopen. Denk aan Ikea. Dat bedrijf heeft de constructie ongeveer uitgevonden. Maar denk aan ook Wallmart, Fiat, oliebedrijven en automerken."

De Nederlandse overheid hield jarenlang de lijn aan dat een gunstige belastingtarief voor grotere bedrijven gunstig zou zijn voor het vestigingsklimaat en daarmee ook voor de Nederlandse economie. Wat betreft Smits is dat nooit echt aangetoond. "Het levert amper werkgelegenheid opleveren en Nederlanders zelf merken er weinig van. Vennootschap-inkomsten blijven maar dalen, terwijl btw, accijnzen en inkomstenbelasting stijgen".


Minimum belasting

De Europese lijst komt op een belangrijk moment. Op dezelfde dag wordt the International Secrecy Index opgesteld. Deze lijst wordt samengesteld door het onafhankelijke Tax Justice Network en rangschikt landen op basis van financiële transparantie. Vorig jaar stond Nederland op de mondiale vierde plek van minst presterende landen als het gaat om financiële transparantie.

Ook staat dit weekend een internationale top op de agenda. Mogelijk gaan 137 landen met elkaar afspreken om een minimum belasting voor bedrijven in te voeren. Dat zou een doorbraak zijn in internationale belastingpolitiek.