Fragment

Recept in 1 minuut: tarte tatin van pompoen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Recept in 1 minuut: tarte tatin van pompoen

Elke uitzending van Stax&Toine antwoord op de vraag: Wat zullen we vanavond eten? Vandaag een recept van chefkok Mari Maris uit haar kookboek: Groentebijbel


Tarte tatin van pompoen

Maak eerst:

Harde wener 

150 g bloem

50 g fijne suiker

100 g boter

1 ei

eventueel:

1 theelepel dubbelgeblancheerde citroenrasp


Meng bloem, suiker, boter en ei met een kneepje zout tot een stevig deeg. Vorm er een bal van, pak die in plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koeling. 

Rol het deeg dan uit tot een ronde lap van maximaal 5 millimeter dikte, dat gaat het eenvoudigste tussen 2 vellen bakpapier.


Tarte tatin van pompoen 

200 g harde wener, zie boven

90 g boter 

120 gram suiker 

kleine pompoen, in plakken van 0,5 cm


Beboter een dichte taartvorm met ruim boter en strooi er de helft van de suiker in. Leg dunne parten pompoen dakpansgewijs, in de rondte in de vorm. 

Bestrooi met de rest van de suiker en koude boter in vlokjes. Rol het deeg uit tot een iets te grote lap van 3 millimeter dikte, dat gaat het eenvoudigste tussen 2 vellen bakpapier.

Leg het deeg over de pompoen, duw het rondom tussen de randen om een zijkant te vormen. Bak de taart in 30 à 35 minuten goudbruin in een oven van 200 ºC. Haal hem dan uit de oven, zet er een ruim bord op en draai de taart om. Mocht hij nog niet helemaal gekaramelliseerd zijn, zet dan nog even, zo om, in de oven.

Serveer heet tot lauwwarm, eventueel met een schepje crème fraîche.


Om het omdraaien makkelijker te maken kunt u de vorm eerst bekleden met bakpapier.