Fragment

Van curlingmoeder naar tigermom: ouders bemoeien zich met schooladvies kind

  1. Fragmentenchevron right
  2. Van curlingmoeder naar tigermom: ouders bemoeien zich met schooladvies kind

Basisschoolleraren worden regelmatig onder druk gezet door ouders. Meer dan de helft van de leraren van groep 8 had te maken met ouders die het niet eens waren met het schooladvies.


Curlingmoeder of Tigermom

Henno Oldenbeuving is onderwijskundige en jongerencoach. Daarvoor was hij jarenlang gymdocent op de basisschool, Hij hoort regelmatig hoe leraren, en indirect ook leerlingen onder druk, worden gezet. "Dat is in de afgelopen decennia duidelijk verandert. Eerst was het motto 'als ze maar gelukkig zijn'. Nu is het dat nog steeds, maar ook 'als ze maar mee kunnen komen'. De curlingmoeder was binnen de pedagogiek al lang een begrip. Nu zien we ook steeds meer de tigermom en de tigerdad." 


Mediation

Regelmatig komt het voor dat ouders en scholen er samen niet uitkomen. Marjolein Triest is  interim-schoolleider en mediator van Centrum Onderwijs Mediation. Ook in haar werk als mediator ziet ze dat de schoolkeuze regelmatig een thema is waarover ouders en leerkrachten het niet eens wisten. Triest herkent het beeld dat ouders steeds meer eisen, maar snapt wel dat ouders zich soms hard maken voor hun kinderen: "Het is voor ouders soms helemaal niet duidelijk hoe een besluit tot stand komt. Scholen kunnen soms veel beter communiceren."