Fragment

De productie van kolencentrales omhoog als oplossing voor de gascrisis? 'Niet onze voorkeur'

  1. Fragmentenchevron right
  2. De productie van kolencentrales omhoog als oplossing voor de gascrisis? 'Niet onze voorkeur'

In 2050 moet Nederland CO2-neutraal zijn, maar door de huidige gascrisis wordt die doelstelling op scherp gezet. Dat blijkt nog maar eens uit de uitspraken van minister van Klimaat Rob Jetten. Hij maakt zich grote zorgen over de gasvoorraden en of we de komende winter onze huizen nog wel kunnen verwarmen. Als oplossing draagt hij het opschroeven van de productie van kolencentrales aan, maar of die centrales daar zo enthousiast over zijn, is een tweede.

"Ik kreeg een traan in mijn oog toen ik hoorde dat er ook naar kolencentrales wordt gekeken," zegt Marinus Tabak, directeur van een groot energiebedrijf in Groningen, in de radiospecial van Stand van Nederland: Pioniers van de Energietransitie op NPO Radio 1. "We zijn naïef geweest in het beleid rondom energie en de consequentie is dat we nu gekke sprongen moeten maken."

De kolencentrale die Tabak nu runt, draait voor 35 procent op kolen. Dat heeft te maken met het feit dat kolencentrales zijn verbonden aan een maximale CO2-uitstoot. "De rest vullen we aan met biomassa, maar als de minister vraagt of we willen opschroeven met kolen dan kan dat heel snel. Maar dat heeft onze voorkeur zeker niet. In 2040 willen we CO2-neutraal zijn." Tabak vervolgt: "De energietransitie hoeft niet de dupe te zijn van ad-hocbeleid. Kies nou direct voor de duurzame weg."