Fragment

Kan groene waterstof de oplossing zijn in de energietransitie? 'Het is 20 procent van de puzzel'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kan groene waterstof de oplossing zijn in de energietransitie? 'Het is 20 procent van de puzzel'

Als het aan de Marinus Tabak (directeur van een groot energiebedrijf in Groningen) ligt wordt er in Nederland meer gewerkt met groene waterstof. Daarom is hij ook bezig met de bouw van een grote groene waterstoffabriek in het Groningse Eemshaven.

Groene waterstof zou een groot deel van de oplossing zijn in de energietransitie. "Het is zo'n 20 procent van de puzzel. Dat is echt aanzienlijk", legt Tabak uit de radiospecial van WNL Stand van Nederland: Pioniers van de Energietransitie op NPO Radio 1. "Want op dit moment gebruiken wij nog 80 procent fossiel. Dus waterstof heeft daar echt een cruciale rol in."

Daarnaast kan waterstof ook belangrijk zijn in het decarbonisering van producten. Waarmee de CO2-uitstoot flink wordt teruggedrongen.

Hoe ver is Nederland?

Volgens Tabak zijn wij in Nederland "qua plannen heel ver". Maar op dit moment "draait er nog niks", zegt de directeur. "Er zijn heel veel kip-ei-problemen", verklaart hij. Een probleem is bijvoorbeeld in de bouw van de groene waterstoffabriek dat er nog geen geschikte leidingen zijn. "Dan hebben wij straks een fabriek zonder leiding", reageert Tabak.

De aardgasleidingen worden wel geschikt gemaakt om waterstof te transporteren. "Gelukkig doet de Gasunie." Dat moet dan in 2027 klaar zijn. "Maar tot die tijd kun je niet echt op grote schaal groene waterstof produceren."