Fragment

Staat strenge regelgeving van kinderopvang versoepeling van werkdruk in de weg? 'Niet alle regels zijn effectief'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Staat strenge regelgeving van kinderopvang versoepeling van werkdruk in de weg? 'Niet alle regels zijn effectief'

Directeur Stichting Voor Werkende Ouders (SVWO) Marjet Winsemius pleit ervoor om wet -en regelgeving te versoepelen rond kinderopvang. Om zo de werkdruk te verlagen en het werken in de sector aantrekkelijker te maken. Dat zegt zij bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

"Een van de problemen die er is in de kinderopvang is dat de regelgeving heel erg strikt is", vertelt Winsemius. "Maar er is ook een aantal regels waarvan wij al met elkaar hebben vastgesteld dat die niet zo effectief zijn en niet zo bijdragen."

Om die regels te kunnen veranderen is er een wetswijziging nodig, weet ook Winsemius. "Dan ben je zo achttien maanden verder."

Personeelstekort

Steeds meer kinderopvangorganisaties zien zich genoodzaakt de contracten met ouders op te zeggen. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang deze week.

De oorzaak is dat de sector kampt met grote personeelstekorten, waardoor zij de roosters niet rondkrijgen. Een voorbeeld is Kinderopvang Ska in Amersfoort, die 5 procent van de contracten met ouders moest beƫindigen.

Onderwijs

Ook Stichting Potentieel Pakken buigt zich over dat probleem. Zij kijken naar mogelijkheden om mensen die in de buitenschoolse opvang werken ook mee te laten draaien in het onderwijs. "Het zijn vaak korte contracten die bso'ers krijgen. Vaak willen zij meer werken. Kunnen wij niet kijken of een bso-medewerker ook in de klas kan werken?", vraagt Winsemius zich af.