Fragment

Miscommunicatie bij Defensie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Miscommunicatie bij Defensie

De Nederlandse krijgsmacht bestaat uit vele bataljons, compagnieën en regimenten. Elke eenheid heeft zijn eigen manier van werken, maar voor missies moeten ze samen aan de slag en dat verloopt niet altijd goed.
Militairen zijn onvoldoende op de hoogte van elkaars werkwijze waardoor problemen ontstaan en zelfs de veiligheid in gevaar komt.
Oud-militair Matthijs Moorkamp promoveerde op communicatieprocessen bij Defensie. 
 

Nieuwsbericht naar aanleiding van de uitzending: 

‘Defensie maakt werk militairen gevaarlijker dan nodig’

Door slechte afstemming in de organisatie komt de veiligheid van militairen in het geding. Dat zei onderzoeker Matthijs Moorkamp zondagavond in Reporter Radio. Moorkamp nam in zijn proefschrift de Uruzganmissie onder de loep en ontdekte dat ‘onoplosbare problemen permanente veiligheidsbedreigingen met zich meebrachten’.

Moorkamp noemt onder meer een incident waarbij de Nederlandse artillerie bijna een bevriende Apache uit de lucht schoot. Een betrokken militair rapporteert het als een ‘near-miss’. Volgens Moorkamp deden zich meer van dit soort bijna-ongevallen voor. ‘Het verschil tussen een near-miss en een ongeluk is toeval’.

Onderzoeker Moorkamp stelt dat deze problemen voortkomen uit het ontwerp van de Defensie organisatie, waarbij missies zijn samengesteld uit verschillende krijgsmachtonderdelen die allemaal met eigen procedures werken. Volgens Moorkamp moet dit anders omdat militairen nu steeds opnieuw het wiel moeten uitvinden.

Het ministerie van Defensie ‘herkent’ de geconstateerde punten en gaat het proefschrift bestuderen.