Fragment

Leerlingen aan het lijntje

  1. Fragmentenchevron right
  2. Leerlingen aan het lijntje

Tientallen werkzoekenden kwamen via het UWV terecht bij een commercieel opleidingsbedrijf in Rotterdam. Hen werd een zorgopleiding en een erkend diploma in het vooruitzicht gesteld, maar dat pakte voor veel studenten anders uit. Ze moesten soms duizenden euro’s betalen zonder ooit een diploma te behalen. 

De kwaliteit van de lessen was onvoldoende, er stonden niet-bevoegde docenten voor de klas en examens werden steeds uitgesteld. Veel studenten hebben daardoor nooit het beloofde diploma kunnen halen maar betaalden ondertussen wel forse bedragen voor de lessen. 

Tijdens hun opleiding werkten sommige studenten ook in het thuiszorgbedrijf van dezelfde eigenaar. Daar zouden zij zorgtaken moeten uitvoeren zonder daar bekwaam in te zijn, zoals het verplegen van allerlei soorten wonden. 

Een docent Verpleegkunde van een school in de buurt vertelt de schrijnende verhalen van studenten die ze in de loop der jaren over het bedrijf hoorde. En hoe ze plotseling zelf in aanraking kwam met de organisatie op een manier die ze nooit had zien aankomen. 

Naar aanleiding van deze uitzending waarschuwt de MBO Raad voor onbetrouwbare opleidingsbedrijven