Fragment

Het energiebesparingsdebat met D66, GroenLinks, CDA, SP en Partij voor de Dieren

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het energiebesparingsdebat met D66, GroenLinks, CDA, SP en Partij voor de Dieren

Reporter Radio concludeerde dat de nationale en internationale doelstellingen om energie te besparen en minder CO2 uit te stoten door grootschalig huizen te renoveren, niet haalbaar is.
 Uit de uitzending van 26 februari bleek dat energielabelstappen gebaseerd worden op cijfers die geen rekening houden met de bewoners van de gerenoveerde huizen. De besparing en uitstoot bedragen in plaats van 80% maar 30%.
In de uitzending van 5 maart kwamen de eveneens te rooskleurige Europese cijfers aan de orde en de noodzaak om het beleid aan te passen om toch grootschalige energiebesparing te realiseren.
De energiewoordvoerders van vijf partijen gaan in debat over de maatregelen zij willen nemen om een succes te maken van de verduurzaming van de huizenmarkt.
Te gast: Stientje van Veldhoven D66, Eric Smaling SP, Frank Wassenberg PvdD, Agnes Mulder CDA en Liesbeth van Tongeren GroenLinks.
Presentatie: Niels Heithuis

Uit de uitzending: 
Wat doen energiewoordvoerders zelf eigenlijk om energie te besparen? Agnes Mulder zet de verwarming niet hoger dan 19 graden en trekt een extra trui aan, Frank Wassenberg eet geen vlees meer, Eric Smaling is zo superfanatiek met het licht overal uitdoen dat zijn huisgenoot regelmatig in het donker zit en Stientje van Veldhoven heeft haar kinderen beloofd dat als ze aan het eind van het jaar energierekeninggeld terug krijgen, het op hún bankrekeningen overgemaakt wordt.

De energiewoordvoerders zijn eensgezind over de uitkomst van het Reporter Radio onderzoek naar energielabels en klimaatstatistieken, CDA, D66, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben Kamervragen aangekondigd.
Uit het onderzoek bleek dat de besparing door isolatie bij renovatieprojecten fors tegenvalt. Woningen die van label G naar A gaan zouden tachtig procent zuiniger moeten zijn. Maar in werkelijkheid was de besparing hooguit dertig procent. De Rekenkamer Amsterdam en de TU Delft onderschreven die conclusie.Het terugdringen van energiegebruik is volgens de Kamerleden belangrijk de komende jaren, omdat hier nog veel winst te behalen valt en milieudoelen anders niet gehaald worden. ‘De betrouwbaarheid van het label is nu cruciaal om slagen te maken’, zegt GroenLinks-kandidaat Suzanne Kröger. ‘De labels zijn natte vingerwerk’, meent Frank Wassenberg, Partij voor de Dieren. Hij wijst erop dat energieverbruik in de zachte winter van 2014 ook als succes wordt gepresenteerd, terwijl dat niet het gevolg is van milieumaatregelen.‘We moeten ons niet rijk rekenen,’ zegt Stientje van Veldhoven van D66. Eric Smaling, SP: ‘We kunnen niet met deze verschillen uit de voeten, er moet een onderzoek komen naar wat wel werkt, daar moeten we nu mee aan de slag.’

Om mensen te overtuigen van het nut van energiebesparing is het belangrijk niet te denken, aldus Eric Smaling, dat participatie hetzelfde is als overal foldertjes in brievenbussen te stoppen. Je moet besparing leuk maken en op mensen wijkniveau aanspreken. Agnes Mulder vindt dat de boodschap moet zijn dat Nederland ook kan verdienen aan verduurzaming omdat we goed zijn in water en agro. Stientje van Veldhoven denkt dat mensen te overtuigen zijn als hun energierekening lager wordt.

D66 heeft daar ook een plan voor ontwikkeld. Zoals het woningabonnement bestaat voor huurhuizen voorziet het D66 plan, in een fonds voor huiseigenaren. De bedoeling is dat gemeenten per wijk bekijken hoe er verduurzaamd zou kunnen worden en het investeringsplaatje vervolgens gefinancierd wordt door een investeringsbank. Stientje van Veldhoven zet in op deelname van pensioenfondsen. Het voordeel van dit plan is dat het de huizen betreft en niet de mensen. Dus verkopen kan. De energierekening blijft na renovatie gelijk en de winst van de renovatie (isolatie, andere verwarming etc) betaald de investering terug. Als de renovatie is betaald wordt de energierekening substantieel lager. Van Veldhoven doet ook een oproep aan Eigen Huis & Tuin want als het programma een keer een klimaat groene aflevering zou maken, kan dat veel mensen inspireren. 

Naast het verduurzamen van alle woningen zijn er ook nog andere manieren om energie te besparen. Frank Wassenberg vindt dat het uitleg over de intensieve veehouderij noodzakelijk is. Vlees en zuivel zouden duurder kunnen worden en plantaardig voedsel goedkoper zodat het ook aantrekkelijk wordt voor fabrikanten om alternatieven voor vlees te bedenken. En de Partij voor de Dieren vindt dat het spoor uitgebreid moet worden, geef mensen een alternatief voor de auto.Suzanne Kröger en Stientje van Veldhoven zetten in op kilometerheffing, spitsheffing en investeren ook in het Openbaar Vervoer.

Is er een ministerie van Economie en Duurzaamheid nodig?De energiewoordvoerders zijn het eens over een overkoepelend/coördinerend ministerie, waarin in ieder geval klimaat en energie bij elkaar horen.