Fragment

Beroepsgroep erkent 'seksverslaving'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Beroepsgroep erkent 'seksverslaving'

Sinds zondag is er een zorgstandaard voor parafiele en hyperseksuele stoornissen. Op deze manier wordt 'seksverslaving' door de beroepsgroep erkend als zijnde een bestaande stoornis. Eerder deze zomer besteedden we al aandacht aan pornoverslaving, een probleem dat onder de hyperseksuele stoornis valt. 

In de DSM5, het handboek voor psychiaters en psychologen, staat seksverslaving niet apart omschreven. De stoornis zou eerst wel worden opgenomen, maar op de vooravond van het uitkomen van de nieuwe versie van de DSM, werd de stoornis toch geschrapt. Er was te weinig wetenschappelijke grondslag. Omdat zorgverleners in de praktijk toch veel mensen zien die worstelen met seks en seksualiteit, is de noodzaak ontstaan om een zorgstandaard voor seksverslaving te ontwikkelen. Dit zorgt voor erkenning van de stoornis en goede zorg voor de patiënt. 

Te gast was Stefan Bogaerts, de voorzitter van de werkgroep die de zorgstandaard heeft ontwikkeld, de presentatie was in handen van Niels Heithuis en de reportage was van Thijs van Dorssen.