Fragment

Passend onderwijs voor iedereen?!

  1. Fragmentenchevron right
  2. Passend onderwijs voor iedereen?!

Op 16 november wordt in de Tweede Kamer vergadert over de toekomst van het passend onderwijs. Het passend onderwijs werd in 2014 ingevoerd. Het is de bedoeling dat kinderen zoveel mogelijk in hun eigen buurt naar school kunnen. Scholen krijgen eigen ondersteuning om kinderen met een beperking op te vangen. Ideaalbeeld is dat deze leerlingen zoveel mogelijk op een reguliere school les krijgen. Maar is dat ook gelukt?

Uit onderzoek in samenwerking met de Algemene Onderwijsbond naar het aanvragen van extra ondersteuning en de toelaatbaarheidsverklaring blijkt dat het maanden duurt voordat kinderen op extra ondersteuning kunnen rekenen of naar een school mogen waar ze beter tot hun recht komen. Lees hier het nieuwsbericht van vrijdag 6 november. 

Zondag 8 november een overzicht van de evaluaties en conclusies na zes jaar Passend Onderwijs door Klaas den Tek. Over het algemeen is 'het veld' het eens dat het onderwijs 'inclusiever' kan. Minister Slob geeft daar ook blijk van in zijn brief van 4 november met 25 wijzingen om het passend onderwijs te verbeteren. Het advies van de Onderwijsraad 'Steeds inclusiever' is daarbij belangrijk geweest. Zondag ook een reportage over het Junior College in Nunspeet, een school die het 'Steeds inclusiever' al in de praktijk brengt.  

Een onderwerp van Klaas den Tek en Joga Brouwers, zie voor alle onderwijsreportages in het menu: dossiers
Presentatie: Niels Heithuis
Opmerkingen en tips: reporterradio@kro-ncrv.nl en/of @reporterradio1 

Op donderdag 12 november was Edith Hooge, voorzitter van de Onderwijsraad te gast in Spraakmakers op Radio 1.
Luister en kijk het gesprek hier terug.