Fragment

Het verdwijnen van goedkope medicijnen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het verdwijnen van goedkope medicijnen

Medicijnen moeten in februari 2019 aan een nieuwe zware eis voldoen, de Falsified Medicines Directive (FMD). Het gaat niet om het middel maar om de verpakking. Om zeker te weten dat er geen vervalste medicijnen bij de apotheek terechtkomen, moeten alle doosjes voorzien worden van een speciale code en een verzegeling. Dat betekent dat geneesmiddelfabrikanten, groothandels en apothekers moeten investeren om hun productielijn geschikt te maken en scanners aan te schaffen.

Maar vervalste geneesmiddelen zijn in Nederland niet te koop in de apotheek, wel op internet. Alleen helpt de invoering van de FMD niet tegen die internethandel. Bovendien zijn de kosten van de FMD voor de fabrikanten van goedkope geneesmiddelen zo hoog dat ze zich afvragen of ze voor de Nederlandse markt zullen blijven produceren.

Over de gevolgen voor patiënten, van de invoering van de FMD, komen aan het woord: Martin Favié (Bogin), Hennie Henrichs en Bob Beekman (Teva Nederland), Taco van Witsen (Schinkel apotheek), Pleuni Franssen (KNMP), Ton de Boer (voorzitter CBG), Wout Adema (Zorgverzekeraars Nederland), Ruud Coolen van Brakel (IVM) en minister Bruins (VWS).
De transcriptie van de uitzending. 

Luister hier naar 1 minuutje uit de reportage bij geneesmiddelenfabrikant Teva Nederland. 
En lees het artikel van Daan van Lent van zaterdag 12 mei in NRC over de onbedoelde neveneffecten van Europese bestrijding van nepmedicijnen.
Het achtergrond artikel van 13 mei voor de homepage van NPO Radio 1 over de gevolgen van de invoering van de FMD.

Dit is een uitzending gemaakt door Astrid Cornelisse en Joga Brouwers
Voor vragen of opmerkingen: reporterradio@kro-ncrv.nl of 035-6719402