Naar homepage
Fragment

Té zuinige zorgverzekeraars schaden patiënten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Té zuinige zorgverzekeraars schaden patiënten

In Nederland zijn de prijzen van 80% van alle geneesmiddelen laag in vergelijking met de landen om ons heen. De consequentie daarvan is dat wij niet meer vooraan in de rij staan als medicijnen op de markt komen. En dan blijven de lades van de apothekers leeg. Het aantal medicijntekorten is de afgelopen jaren fors toegenomen.
In Nederland zijn de zorgverzekeraars sinds 2006 verantwoordelijk voor de inkoop van geneesmiddelen. Zij hebben een wettelijke taak om ervoor te zorgen dat zorg betaalbaar blijft. Maar nu, na 14 jaar blijkt dat dit inkoopbeleid het risico op geneesmiddeltekorten vergroot en apothekers en patiënten in de kou staan. 

Lees hier het achtergrondartikel en hier het nieuwsartikel met de uitkomsten van een enquete onder apothekers en de reactie van het ministerie van VWS. 

Reportage: Joga Brouwers met medewerking van Daniëlle van Koetsveld van de Schinkelapotheek in Amsterdam, Frank de Ligt van apotheek Holendrecht in Amsterdam, Xander Koolman, gezondheidseconoom, Bart van den Bemt, hoogleraar Goed Geneesmiddelgebruik, Karik van Berloo, advocaat en zorgmakelaar voor openbare apotheken en Hayke Veldman, VVD Tweede Kamerlid.

Presentatie: Niels Heithuis