Fragment

ReportersNL: de invloed van de AfD in Duitsland

  1. Fragmentenchevron right
  2. ReportersNL: de invloed van de AfD in Duitsland

In september mogen de Duitsers een nieuw parlement kiezen. De twee grootste partijen zijn de CDU van bondskanselier Merkel en de SPD van Martin Schulz. De populistische partij Alternative fur Deutschland, de AfD, staat in de peilingen op zo’n 9 procent. In de parlementen van elf van de zestien deelstaten is de partij al vertegenwoordigd.
Zondag 14 mei zijn er verkiezingen in Noordrijn-Westfalen (hoofdstad Dusseldorf), met 18 miljoen inwoners een van de grootste deelstaten. Het wordt spannend want de SPD is in Noordrijn-Westfalen de grootste partij op de voet gevolgd door de CDU. 
Vorige week verloor de SPD in Sleeswijk-Holstein met 27% van de stemmen dik van de CDU  met 32% van de stemmen. De AfD kreeg er 6% en deze partij kan in Noordrijn-Westfalen de SPD ook nog erg dwars zitten. 

Paul van Gageldonk, journalist van De Limburger heeft een jaar doorgebracht in AfD kringen en doet verslag van de perikelen en de kansen van de partij. In september verschijnt zijn boek: De redders van het Avondland (uitgeverij Balans)