Fragment

Zorgverzekeraars houden hun klanten in de gaten via de mail

  1. Fragmentenchevron right
  2. Zorgverzekeraars houden hun klanten in de gaten via de mail

Zorgverzekeraars maken gebruik van omstreden tracking-software die is verstopt in e-mails aan klanten. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio (KRO-NCRV). Het gaat om 21 van de 26 onderzochte zorgverzekeraars. Met de tracking-software is het mogelijk om te achterhalen of iemand zijn mail heeft gelezen zonder dat die persoon daar direct weet van heeft. Daarnaast kan de verzender zien waar en wanneer de mail is geopend. Ook is het mogelijk om iemands IP-adres te achterhalen.

Na vragen van Reporter Radio laat zorgverzekeraar ONVZ namens al haar aangesloten verzekeringsmaatschappijen weten, haar privacy statement op de website aan te passen. Ook Menzis en haar merken laat weten onlangs besloten te hebben haar privacy statement aan te gaan passen. Verzekeraar Zorg en Zekerheid maakte voorheen gebruik van trackings-software, maar zegt hier onlangs mee gestopt te zijn. DSW laat weten geen gebruik te maken van de software omdat ze vinden dat dit de privacy van hun klanten schaadt. Twee van de verzekeraars die onder het merk VGZ vallen, maken ook geen gebruik van de software. Over de rest van de zorgverzekeraars onder VGZ bestaat geen duidelijkheid, maar vermoedelijk maken ook zij geen gebruik van de software.

De privacy waakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat “als er persoonsgegevens verwerkt worden, de AVG van toepassing is. Het IP-adres van degene die de mail ontvangt is ook een persoonsgegeven en de AVG is daarmee van toepassing. Persoonsgegevens mogen alleen verwerkt worden als een organisatie hiervoor een grondslag heeft.” Om aan de AVG te voldoen moeten zorgverzekeraars dit op een duidelijke aan hun klanten kenbaar maken.Uit ons onderzoek blijkt dat niet alle zorgverzekeraars (zoals Achmea en Menzis) hier helder over zijn.