Fragment

BRAND; een nieuw gevaar van rvs in zwembaden

  1. Fragmentenchevron right
  2. BRAND; een nieuw gevaar van rvs in zwembaden

Nieuws: roestvrijstaal in de elektrische bedrading van zwembaden kan brand veroorzaken. Dat komt doordat chloordampen het roestvrijstaal  aantasten in de klemmetjes waarmee de bedrading aan elkaar wordt verbonden. De Verenigde Technici Zwembaden (VTZ) slaan alarm.

Al sinds 2001, toen er plafondonderdelen in een zwembad naar beneden kwamen is bekend dat rvs (roest-vast-staal, of zoals iedereen het kent: roestvrijstaal) in zwembaden gevaarlijk is. 

De zwembad atmosfeer, (warm, vochtig en chloordampen) is de reden dat rvs van binnenuit ‘opgegeten’ wordt, corrodeert. Het verraderlijke is dat aan rvs niet te zien is dat het corrodeert. Het glanst je tegemoet maar ondertussen verzwakt het materiaal

Om een eind te maken aan potentieel onveilige zwembaden, werd er in 2016 door het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de zwembadbranche een onderzoeksplicht  opgelegd. Gevaarlijk rvs moest verwijderd worden. 

Maar 4 jaar later blijkt dat rvs niet uitgebannen is. Lees hier het achtergrondartikel.

De reactie van minister Knops van Binnenlandse Zaken: 

“Naar aanleiding van het signaal dat er mogelijk brand kan ontstaat door rvs in zogenaamde insteekverbindingen gaat het ministerie van BZK in overleg met de zwembadbranche en NEN om te bezien of er aanpassingen in de huidige regelgeving nodig zijn”.

Reportage: Joga Brouwers
Eindmontage: Sander Bartling
Presentatie: Niels Hiethuis

Opmerkingen en vragen over rvs in zwembaden, mail naar: reporterradio@kro-ncrv.nl en/of twitter @reporterradio1