Fragment

ReportersNL: Vast zonder vervoer in Rotterdam

  1. Fragmentenchevron right
  2. ReportersNL: Vast zonder vervoer in Rotterdam

Vervoersarmoede belemmert de kans op een baan. Als je niet genoeg geld hebt om jezelf te verplaatsen wordt je wereld steeds kleiner en stokt je ontwikkeling. 5 tot 10% van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. Dat blijkt uit onderzoek dat planoloog en verkeersdeskundige Karel Martens deed voor de Radboud universiteit.

Zo ook in Rotterdam-Zuid. Daar ligt het percentage mensen dat last heeft van vervoersarmoede hoger dan in de rest van het land. Het komt voor dat Rotterdammers geen baan in de haven kunnen krijgen of aannemen omdat ze niet de middelen hebben om daar te komen.

Initiatieven die de Rotterdammer met een kleine beurs mobieler willen maken bieden soms uitkomst. We gingen langs bij het initiatief Fiets Mee. Vrouwen met een allochtone achtergrond krijgen daar gratis fietsles aangeboden.

Teun van den Ende schreef voor Vers Beton over de weg naar mobiliteitsgeluk in Rotterdam. Zijn artikel werd mede mogelijk gemaakt door Architectuur instituut Rotterdam (AIR). Wat is er nodig om alle Rotterdammers mobiel te maken? Van den Ende vertelt erover in ReportersNL.