Fragment

Patiënten de dupe van medicijnwisseling

  1. Fragmentenchevron right
  2. Patiënten de dupe van medicijnwisseling

Nederland heeft al zeven jaar ernstige medicijntekorten. Als het medicijn dat je normaal gebruikt er niet is, krijg je een vervangend medicijn. Beter iets dan niets zou je zeggen maar bij sommige medicijnen kan dat echt niet, dan is een ander middel slecht voor je gezondheid.

Leer hier het achtergrondartikel: Wisselen van medicijn, hoezo?

Klik op de player voor de reportage met Marianne Geervliet, Eva Parro de la Paz en Daniëlle Bouwmeester over de gevolgen van het wisselen van medicijnen.

Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet van GroenLinks en Henk van Gerven van de SP hebben Kamervragen gesteld en een motie ingediend bij het nota overleg van maandag 29 juni (over gezondheidszorg/cure) om het probleem van wisselen van medicijnen opnieuw onder de aandacht van VWS te brengen.
Over de motie werd donderdag 2 juli gestemd. De motie is verworpen. Wel heeft minister Van Rijn (inmiddels vertrokken, Van Ark VVD neemt het stokje over) het initiatief voor een NIET-wisselenlijst naar VWS toegetrokken, die wordt nog dit jaar verwacht. Daarnaast moeten de vragen over 'medische noodzaak' beantwoord zijn voordat het nieuwe Geneesmiddelenvergoedingsysteem (GVS) in werking treedt (januari 2022).

Reportage: Joga Brouwers
Presentatie: Niels Heithuis
Voor vragen en opmerkingen, mail naar reporterradio@kro-ncrv.nl en/of twitter: @reporterradio1