Fragment

Gemeenten pikken prijsverhoging ICT-leverancier niet langer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gemeenten pikken prijsverhoging ICT-leverancier niet langer

Gemeenten worden gegijzeld door de softwareboer. Dat bleek anderhalf jaar terug uit een enquête die Reporter Radio in samenwerking met NRC Handelsblad hield onder Nederlandse gemeenten. Deskundigen schatten toen in dat er honderden miljoenen per jaar worden verspeeld aan ICT-systemen die niet up to date zijn en dat de digitale dienstverlening aan de burger achter blijft. 

Uit de gesprekken met ambtenaren, experts en interne documenten kwam een beeld naar voren van een disfunctionele markt waarbij niet de klant, maar de leverancier koning is. Dat komt door een ongezonde verhouding in de gemeentelijke ICT-markt die vooral wordt beheerst door twee leveranciers die extreem hoge kosten eisen voor aanpassingen en koppelingen. 

Maar ook gemeenten konden veel verbeteren door beter samen te gaan werken en een meer volwassen houding aan te nemen jegens de softwareboer. Anderhalf jaar terug gaf bijna de helft van de gemeenten in onze enquête aan niet sterk genoeg te staan tegenover hun hoofdleveranciers. De situatie lijkt nu iets verbeterd. Onlangs kwamen 147 gemeenten in opstand tegen de flinke prijsverhoging van softwareleverancier Vicrea. We bespreken de huidige situatie op de gemeentelijke ICT-markt met overheidssoftwaredeskundige Wim Hoekstra.