Fragment

Toen ik 5 was

  1. Fragmentenchevron right
  2. Toen ik 5 was

Een radiodocumentaire over jong verlies 

Sara (37) wil weten wie ze was als vijfjarige. Waar kon ze om lachen? Wat waren haar lievelingskleuren, stiekeme gedachtes of kleine angsten? Maar vooral: wat begreep ze van de dood?

Sara was eigenlijk maar heel kort vijf. Haar driejarige zusje Anna stierf twaalf dagen na Sara’s verjaardag. De eerst volgende herinnering is de geboorte van haar nieuwe zusje, dat was twee jaar later. Blijkbaar is er een gat in haar herinnering ontstaan. Nu ze haar eigen vijf-jarige dochter Yuki ziet opgroeien wordt Sara steeds nieuwsgieriger naar haar eigen kleine versie.

Er werd thuis niet veel gesproken over de dood van Anna. Daar wil Sara nu verandering in brengen. In de documentaire spreekt ze met haar ouders, oom en tante, bestevriendinnetje, zusje en kleuterjuf over hun herinneringen. Kunnen zij vertellen hoe ze op de dood van haar zusje reageerde? Tussendoor praat Sara met haar dochter Yuki, die opvallend scherpe vragen en observaties heeft. Ook interviewt ze kinderen die een broertjeof zusje hebben verloren. Hoe ziet hun gevoelsleven eruit? Kunnen zij haar iets leren over haar als vijfjarige?

Gemaakt door Sara Kolster en Laura Stek