Fragment

De klimaatramp van dichtbij

  1. Fragmentenchevron right
  2. De klimaatramp van dichtbij

Een radiodocumentaire van Wineke van Muiswinkel

Als je in deze tijd geboren wordt kom je terecht in een wereld die wordt bedreigd door een ernstige klimaatramp en het ziet er niet naar uit dat het in jouw leven nog goed zal komen. Het is geen ver van je bed-show want het zit in je eigen vuilniszak, in de vliegtuigen die over je huis vliegen en in je pan als je staat te koken. Zelfs als je nog zo je best doet om er bewust mee om te gaan kom je in een bijna onmogelijk spagaat terecht.

Hoe kun je de gevolgen van de klimaatcrisis, het verdwijnende landschap, uitstervende dieren en planten onder ogen zien zonder depressief te worden?

Evanne Nowak voert gesprekken met mensen over landschapspijn en ecologische rouw. Radiomaker Wineke van Muiswinkel gaat naar zo’n klimaattherapiesessie en wordt verrast door de heilzame werking die het delen van zulke ervaringen oplevert. En dat is het begin van een zoektocht naar het omgaan met de ramp van heel dichtbij. Gesprekken met de buren, een wandeling door de tuin van haar ouders en samen actievoeren met haar zestienjarige nichtje die zich heeft aangesloten bij XR (Extinction Rebellion).

Met filosoof René ten Bos luistert ze naar de geluiden van uitgestorven dieren en ondertussen worden wereldwijd voorbereidingen getroffen voor Earth Strike op 27 september.

Wineke van Muiswinkel raakte geïnspireerd door een tentoonstelling van Het Nieuwe Instituut over de effecten van onze 24-uurs economie op mens, aarde en andere organismen: I See That I See What You Don’t See.

Wat gebeurt er met ons nu we leven in een wereld die nooit meer 'uit' staat. De tentoonstelling was afgelopen zomer te zien in Milaan, als onderdeel van de twaalfde Triennale di Milano.I See That I See What You Don’t See was de Nederlandse bijdrage aan deze internationale expositie en is vanaf 5 oktober 2019 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.