Fragment

Drie weken zonder troubles

  1. Fragmentenchevron right
  2. Drie weken zonder troubles

Dertig jaar geleden kwam een groep van 24 Noord-Ierse tieners aan in Hazerswoude Rijndijk, een dorp van een paar duizend inwoners bij Alphen aan den Rijn. De helft kwam uit een Republikeinsekatholieke wijk, de andere helft uit een Loyalistische protestantse.

In Belfast waren ze van elkaar gescheiden door muren en prikkeldraad, in Hazerswoude logeerden ze samen bij lokale gastgezinnen. Ze bleven er drie weken, om vriendschap te sluiten met de vijanden met andere ideeën over het conflict terug te keren. Dat was tenminste de bedoeling. Maar hoe het na die drie weken met de Noord-Ierse tieners verder ging weet vrijwel niemand.

De protestantse Liza en de katholieke Anna-Marie van vijftien verbleven in die tijd bij het gezin van Inge Oosterhoff, dan zelf nog een peuter van één jaar oud. Nu door de Brexit de Noord-Iersevrede weer onder druk staat, gaat Inge langs bij de gastgezinnen die tijdens de Troubles aan dit idealistische project meededen.

Hoe was het om gezworen vijanden in huis te hebben? En wat dachten zij in drie weken te bereiken? Uiteindelijk reist ze ook naarBelfast, op zoek naar de vrouwen met wie ze als dreumes op de foto stond.

Een radiodocumentaire van Inge Oosterhoff
Mixage: Arno Peeters
Eindredactie: Jair Stein
Deze radiodocumentaire is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten