Fragment

De revolutie – deel 2: De juiste keuze

  1. Fragmentenchevron right
  2. De revolutie – deel 2: De juiste keuze

De slopende oorlog in Syrië begon onschuldig, met kleine groepjes jongeren die de straat opgingen om zich uit te spreken tegen het regime van Assad. Maar de hoopvolle, vreedzame protesten veranderen snel van sfeer. Slot van een tweeluik over de start van de Syrische revolutie.

Heba is 14 als ze voor het eerst meeloopt met de protesten tegen het Syrische beleid. Ze doet het stiekem, want haar ouders mogen het niet weten. Haar vader runt een ziekenhuis in de stad Deir ez-Zor, waar hij mensen behandelt, ook als ze het niet kunnen betalen. Naarmate de sfeer op straat verhardt, worden er in het ziekenhuis steeds meer gewonde opstandelingen binnengebracht. Totdat de regering een bezoekje brengt aan het ziekenhuis.

Peshmerge studeert in Aleppo als hij besluit om mee te doen aan de demonstraties. Soms kunnen ze maar enkele minuten leuzen roepen voor de ordetroepen komen en het te gevaarlijk wordt. Maar weglopen van de protesten alsof er niets aan de hand is, betekent ook machteloos toekijken hoe anderen gepakt worden door de regeringstroepen.

Het slot van een tweeluik gemaakt door René van Es.