Fragment

Dichtbij wit

  1. Fragmentenchevron right
  2. Dichtbij wit

Wat betekent het als familieleden, klasgenoten, collega’s of wildvreemden jou als minder kwalificeren omdat jouw haar niet steil genoegis? Jouw ogen te klein, neus te breed of jouw huid donkerder is. Het komt in alle werelddelen voor. Het nastreven van een Eurocentrisch schoonheidsideaal. Hoe meer huidskleur, haartype en andere uiterlijkheden lijken op die van witte mensen hoe beter. Colorismeis discriminatie tussen mensen van kleur, een huidskleur hiërarchie. 

Colorisme is een vaak verzwegen onderwerp. Het is een soort blinde vlek. Niet iedereen is zich bewust van zijn of haar verwrongen zelfbeeld,privileges of opvoeding. Programmamaker Nicole Terborg heeft het meegemaakt, maar nooit diepgaand over gesproken. Ze is benieuwd naar het onderliggend verhaal. Hoe kijken basisschoolleerlingen die opgroeien in dit systeem naar zichzelf? Wat hebben twintigers,veertigers en zestigers meegemaakt?

In de documentaire ‘Dichtbij wit’ gaat Nicole op zoek naar ervaringen, mechanismen en blinde vlekken in haar omgeving. Ze gaat voorhet eerst het gesprek aan met familieleden, vrienden, ervaringsdeskundigen en wetenschappers.  Van colorisme in families, op toneel en in het klaslokaal tot in populaire cultuur. Nicole durft eindelijk haar omgeving te bevragen over dit verzwegen onderwerp.